Съвети към професионалните шофьори

Lorry trailer car crash smash accident on an slippery winter snow interstate road

Дефиницията за шофиране с несъобразена с пътните условия скорост, дадена ни от закона гласи: „Управление на моторно превозно средство с по-висока от считаната за безопасна и постановената от закона, общоприета скорост“.
Примери за пътни условия където професионалните шофьори биха могли да допуснат грешки в преценките си са: вода на пътната повърхност (дъжд, сняг или лед), намалена видимост (мъгла), неравни пътища, ремонтни зони, остри завои и виражи, кръстовища и пътни връзки (надлези, подлези, вливащи се или излизащи от магистралите пътно-транспортни рампи), неасфалтирани пътища, тежък трафик и т.н.
Авторитетно изследване за факторите при катастрофите, в които участват големи камиони, посочва, че при 23% от тях причината за нещастието е несъобразена с пътните условия скорост, с която е карал водачът на професионалното превозно средство.
Ето и няколко полезни съвета, които биха ви помогнали при определянето на подходяща скорост при различните пътни условия:
СЪВЕТ №1 – Намалете своевременно вашата скорост, ако пътувате по лош път или при трудни атмосферни условия.
Нагласете скоростта си така, че тя да е съобразена с атмосферните условия, с пътните условия, с видимостта и с трафика. Високата скорост е една от основните причини за предизвикването на сериозна катастрофа, а прекомерно високата скорост води до още по-тежки произшествия.
Отчитащата система за анализ на катастрофите с фатален край (Fatality Analysis Reporting System¬ – FARS) наскоро публикува данни показващи, че 25% от случаите на катастрофи с участието на тежкотоварни камиони движещи се с несъобразена скорост, са станали при лоши атмосферни условия.
Знаете ли, че:
би трябвало да намалите вашата скорост най-малко с 1/3, ако пътувате по мокър път и с 1/2, ако на пътя има сняг (по сух път, по който нормално поддържате 60 мили в час, при дъжд скоростта не трябва да надвишава 40 мили в час, а ако има сняг не трябва да бъде повече от 30 мили в час). В случай, че стъпите на хлъзгав, заледен пътен участък, трябва да намалите още и дори да изтеглите автомобила от пътя, ако усетите, че става трудно той да бъде контролиран.
Знаете, ли че:
когато току-що е започнало да вали, дъждовната вода се размесва с наличните смазочни или горивни материали (бензин, нафта или масло), които евентуално биха могли да се намират на пътната повърхност, като я прави изключително хлъзгава.
Знаете ли, че:
производителите на камиони обикновено препоръчват на професионалните шофьори да не използват моторна спирачка (джейк-брейк) на мокри или хлъзгави пътища. При анализа на катастрофа, която се е случила близо до Канън Сити, щата Колорадо през 1999г., се е стигнало до извода, че включената моторна спирачка на заснежен планински път може да доведе до загуба на управлението на автомобила и от там до катастрофа.
СЪВЕТ №2 – Влизайте във виражите или завоите с ниска скорост.
Знаците за ограничение на скоростта поставени на завоите са предвидени за леки коли, а не за големи камиони. Тежкотоварните автомобили трябва да намалят скоростта си дори още повече от останалите. Опитът и изследванията дават примери за камиони, които са влезли във виражите със скорост отговаряща на поставените знаци и въпреки това са се преобърнали. Една от причините е защото центърът на тежестта при товарните автомобили се намира доста високо, в зависимост от това как е той е бил натоварен.
Знаете ли, че:
40% от злополуките на пътя, станали в следствие на превишена скорост, се случват по завоите и виражите.
Знаете ли, че:
употребата на спирачки вътре в завоя може да предизвика блокиране на колелата и занасяне на целият автомобил.
Съвет № 3 – Преди влизане или излизане в пътни рампи намалете чувствително вашата скорост.
Когато видите входна или изходна пътна рампа намалете своевременно. Преобръщане на камиона е много вероятно да стане точно на такова място в случай, че професионалният шофьор не може да прецени колко остър е завоя на рампата и влезе в нея с несъобразена скорост.
Знаете ли, че:
посоченият лимит на скоростта показан на поставените знаци на изходните и входни рампи, обикновено се отнася за леките коли. Безопасната скорост за тежкотоварните автомобили е значително по-ниска.
Знаете ли, че:
макар дължината на рампите и връзките между магистралите е само 5% от общата дължина на пътищата в САЩ, между 20 и 30% от всички пътно-транспортни произшествия с камиони настъпват на или близо до тях.
Съвет № 4 – Карайте бавно когато сте с пълно ремарке.
Бъдете много по-предпазливи когато дърпате натоварено ремарке. Тежко натоварените ремаркета имат по-висок център на тежест и внезапна промяна на скоростта може да предизвика неочаквано разместване на товара, което да доведе до поднасяне на автомобила, или дори до неговото преобръщане.
Знаете ли, че:
големите камиони с тежко натоварени ремаркета имат 10 пъти по-голям шанс да се преобърнат при шофьорска грешка, отколкото тези с празни ремаркета.
Знаете ли, че:
на камионите с пълни ремаркета е нужно от 20 до 40% повече спирачен път, отколкото при леките коли.
Съвет № 5 – Намалете в зоните за ремонт на пътя.
Преди да влезете в ремонтен пътен участък, намалете скоростта си и се преустроите своевременно в правилното пътно платно, много преди вашето да бъде затворено, и през цялото време докато се намирате в ремонтната зона бъдете готов за внезапно намаляване или спиране. По-високата скорост само би увеличила дистанцията, която автомобила изминава докато проработят вашите възприятия и реакции, от там и на дистанцията докато употребите спирачките, а от там цялостната дистанция на спиране.
Знаете ли, че:
в почти една четвърт от всички смъртни случаи станали в ремонтните участъци на пътя през 2006 г. е бил замесен и тежко-товарен автомобил.
Знаете ли, че:
през октомври 2003 г. професионален шофьор на камион е пътувал в щата Илинойс с 60 мили/час в ремонтен участък на платената магистрала „Джейн Адамс Мемориал Толуей“ при ограничение от 45 мили/час. Камионът се врязал отзад в автобус с 25 пасажери. Този сблъсък е предизвикал верижна катастрофа с още пет други автомобила, при която са загинали осем жени, а много други участници в пътното движение са били ранени. В резултат на тази катастрофа шофьорът е бил подведен под отговорност с обвинение за „безотговорно поведение водещо до убийство“ (reckless homicide) и е получил присъда от четири години затвор.

Натали Стоянова
Главен мениджър и собственик на Cellex Consulting Group
Ph# 224-404-6114
www.cellexconsultinggroup.com
в. „България СЕГА“