Безопасното шофиране

Те са навсякъде. Някои от тях постоянно правят проблеми или пробват неща които не разбират. Някои са с раздвоено внимание заплеснати в телефоните си или защото хапват или си пийват нещо докато си говорят с някого, други просто са стъписани от обстоятелствата в които се намират, трети просто не им пука за другите. Така или иначе те са навсякъде,  шансовете да се сблъскате с тях и да имате проблеми са изключително големи, ако не бъдат предприети решителни мерки. Тук говорим, разбира се, за лошите и безотговорни водачи на превозни средства.
Добрите шофьори с опит имат изпитана рецепта как да се предпазят от грешките на другите и тя е кратка – умното и предпазливо шофиране. Те са способни да карат по начин позволяващ им не само да избягнат опасните ситуации на пътя, но и да осигурят безпрепятствено прибиране в къщи на себе си и на останалите участници в пътното движение.
Съществуват програми които са конструирани така, че максимално да образоват шофьорите на това как да намалят рисковете от катастрофи. Те наблягат на определени техники, последователни стъпки, акценти или на отделни принципи, по някой път използвайки лесно запомнящи се отделни думи или цели фрази. Независимо от всичко, шофьорите които ги използват имат чувствително по-малък шанс да попаднат в катастрофа. Не винаги е нужно да се използват девизи от сорта „спазвай закона“ или този от нашето минало „огледай се, ослушай се и ако не идва влак премини“, просто е нужно да се вкара малко нормална логика.
Например, прости думи като „съобразена скорост“ или „по-голяма дистанция“ наистина могат да спасят хиляди човешки живота, ако проникнат в съзнанието на повечето хора. Карането с по-малка скорост предоставя повече време за реагиране. Същият ефект има и оставянето на по-голяма дистанция от предният автомобил.
Малката скорост обаче при професионалните шофьори е почти винаги синоним на думата „неефективност“. По-ниската скорост означава и повече време за извършване на доставката от това, което се очаква нормално. Транспортните фирми, притеснени от този факт, много често забравят, че съобразената скорост е най-важното условие за безопасно пристигане на шофьора, техниката и товара в определената локация. Всички ние често сме виждали колко често „бързите“ товари свършват в канавките на магистралите, където нямат друга възможност освен да закъснеят.
Все повече професионални шофьори поставени под постоянен натиск и стрес се отказват от битката за каране с безопасна скорост.  Много от тях са обезкуражени от факта, че дори и да поддържат по-голяма дистанция, все ще се намери някой, който да влезе рязко пред тях и да ги засече. Това което прави добрите шофьори истински професионалисти е, че те си дават сметка, че ако се откажат от принципите на безопасното каране, това означава да приемат и идеята за неизбежността на катастрофите по пътя.
Една от общоприетите теории е, че шофьорите трябва да се стремят да не бъдат „затворени“ в трафика от автомобили и винаги да имат свободно пространство на разположение, за да могат да избегнат евентуален сблъсък. Макар че това би могло да бъде една добра стратегия за безопасно шофиране, понякога тя може да доведе до създаване на навик на шофьора да разчита прекалено много на правенето на маневри, смяна на пътните платна и т.н. Да се направи проверка на огледалата за обратно виждане и за това дали страничните платна и пространството около автомобила не са заети отнема ценно време. То би могло просто да се използва за навременно спиране или намаляване на скоростта. Като спазва подходяща дистанция, професионалният водач на автомобил може да осигури свободно пространство пред себе си за безопасно спиране, независимо колко тежък е трафикът пред него или в съседните платна. Решение да се смени платното би могло да бъде предприето по всяко време, но винаги е добре да се има необходимото пространство за евентуално за спиране, ако няма възможност за спасителна маневра.
Да се стои постоянно „нащрек“ (с повишено внимание) е друга добре проверена с времето практика, спомагаща за пътната безопасност. Да се сканира постоянно пространството отпред, едновременно да се следят огледалата за обратно виждане, да  се чете информацията на командното табло на колата и в същият момент да не се изпуска от очи заобикалящият автомобила трафик, изглежда невъзможна задача, но точно това всъщност се изисква от професионалния шофьор да прави ежедневно, за да предпази себе си и другите от пътно-транспортни произшествия.
Опитните шофьори никога не оставят нещата около тях просто да се случват „ей така“, те винаги реагират навреме, за да предотвратят евентуална катастрофа.
Повечето хора са чували, че не е много добре да се действа по предположения, но всъщност точно това е което също са принудени да правят постоянно професионалните шофьорите. Те предполагат, че колата пред тях ще спре на червено, че водачът от съседната лента знае как се кара зимата на сняг и т. н. За тях е важно да бъдат предварително подготвени за бъдещите грешки на останалите шофьори – само така може да се оцелее в среда, където се дават повече човешки жертви отколкото при война. Професионалистът винаги реагира преди събитията да са се случили, той черпи от своя опит, за да „чете“, предскаже и анализира бъдещите действия на останалите.
Умората се счита като основният фактор за злополуките при участниците в пътното движение. Това, разбира се, е вярно, но трябва да се вземат под внимание така също и предпоставките които водят до тази умора –  дългите часове на шофиране, лошите условия за спане, стресът и всичко останало, както също и последиците от нея – уморените шофьори са по-малко способни да реагират навреме на заобикалящите ги опасности, като по този начин рискът от катастрофа значително се увеличава. Същевременно да се намери време за задължителния 10 часов сън става все по-трудно, особено когато те пришпорват постоянно безмилостните диспечери. Опитните професионалисти никога не правят компромиси с времето за сън.
Не е за вярване, че любителите шофьори понякога твърдят, че не са видели огромният камион намиращ се буквално под носа им, но такива изказвания се правят много често. Затова никога не е излишно да се кара на фарове, особено ако по някаква причина има и лоша видимост. Когато външните условия изискват камиона да използва всичките си светлини, всички те трябва да бъдат включени с изключение на паркинг светлините, които както не е трудно да се досетим, трябва да ползваме при… паркиране.
Накратко казано, енергичното и навременно избягване на критичните ситуации по време на шофиране е основната характеристика на добрите професионални шофьори.
Периодичното припомняне на подходящите техники за безопасно каране е добър начин да поддържаме формата си и е основно задължение на всеки специалист и консултантска фирма, свързана с безопасността на движението по пътищата.

Натали Стоянова
Главен мениджър и собственик на Cellex Consulting Group
Ph# 224-404-6114
www.cellexconsultinggroup.com
в. „България СЕГА“