Здравните проблеми и безопасността по пътищата

Има много показатели които правят един професионален шофьор по-добър от друг. Такива могат да бъдат уменията за кормуване, техническото ниво, опитът и т.н.
Ново изследване показва, че дори и най-малките здравни проблеми при шофьорите могат да доведат до сериозно увеличение на риска от катастрофа.
Професионални шофьори с два или повече здравни проблема, увеличават шанса за пътно-транспортно произшествие двойно или в някои случаи – четворно, както сочи изследване, проведено от Катедрата по Медицина от Университета в Юта.
Да се поддържа добър и здравословен начин на живот може да се окаже голямо предизвикателство за професионалният шофьор. Дългите часове прекарани седнал зад волана, вредната храна консумирана по трък-стоповете и постоянният стрес, правят почти невъзможно спазването на какъвто и да е режим водещ до добро здраве. Макар че крайно разрешение на всички задачи от този род е трудно да се намери, действия за предотвратяване на бъдещи здравни проблеми трябва да се предприемат незабавно.
След като са били анализирани здравните данни на над 50 000 професионални шофьори e станало ясно, че тези с по-лошо здраве са изложени на чувствително по-голям риск от това да бъдат въвлечени в пътно-транспортни произшествия. 34% от тях са показвали симптоми най-малко на един от няколко налични здравни проблема свързани с неприемлив риск при шофиране, като сърдечно съдова недостатъчност, болки в кръста или диабет. Изследващите след това са сравнили данните за техните произшествия с тяхната здравна история и са открили, че шофьорите с най-малко три, от вече установените рискови фактори, имат много по-голям шанс да направят катастрофа.
Ново събраните данни всъщност показват, че с един здравен проблем, например диабет, все още може да се предприемат предпазни мерки, но ако той е комбиниран с високо кръвно налягане или прекалено голям стрес, нещата лесно биха излезли от контрол.
„Досега здравните проблеми винаги са били разглеждани отделно и сами по себе си – казва водещият автор по тези въпроси Матю Тииз, – няма указания или концепция за това как здравните проблеми да се разглеждат в тяхната комплексност.“
Обект на регулациите винаги са били шофьорите с по-значителни здравни проблеми, а тези с множество от незначителни симптоми остават незабелязани.
В този смисъл наскоро изнесените статистически данни за пътните произшествия от Националния Съвет по безопасността (National Safety Council – NSC) са повече от впечатляващи – от десет години насам, сега е поставен рекорд по катастрофи и жертви по пътищата. Общо 40 200 души са загинали по пътищата през 2016 г. Още по-тревожен е фактът, че процентът на увеличение на нещастните случаи от 2014 г. и 2015 г. е най-стръмен и рязък за петдесетилетието.
Докато различни групи трескаво се опитват да открият причините, които се крият зад тази ужасна статистика, хората лека-полека се обезверяват за това дали ще бъде намерено скоро разрешение на този проблем.
„Нашата безучастност и готовност да приемем всичко каквото ни се казва просто ни убива. Американците започнаха да смятат, че нищо не би могло да се направи, за да се предотврати тази вълна от авто-транспортни произшествия, но това не е вярно!“, твърди Дебора Херсман, президент и изпълнителен директор на NSC.
Най-голямата изненада е, че този пик на катастрофи става точно тогава, когато все повече и повече коли са оборудвани с модерни технологии за избягване на сблъсък.
За да се включат в борбата за пътната безопасност федералните служби са обявили целеви финансации на проекти (grants) в размер на над 1 млн. долара годишно.
NSC е обявила, че готви опресняване на законите за носене на предпазни колани и каски, и така също за рязко ескалиране на внедряването на модерните технологии при транспортните средства.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“