Да му мислят плешивите професионални шофьори…

Шест от големите транспортни компании в САЩ са подписали молба-петиция да им се направи изключение в метода за тестване на професионалните водачи на превозни средства, за употреба на забранени субстанции. Те разчитат да им се разреши освен конвенционалната проверка на урината, да правят и тест на косата на шофьорите си при започване на работа (така наречения „pre-employment test”).
Добре е да знаете кои са тези фирми, които така много се грижат за фризурите на своите шофьори, те са: „J. B. Hunt Transport:“, „Schneider“,„Werner Enterprises“, „Knight Transportation“, „Dupre Logistics“ и „Maverick Transportation“.
Според информация идваща от националният регистър, публикувана още на 19-ти януари тази година, тези превозвачи наред със задължително изисквания от департамента по транспорт тест на урината, вече правят и такъв на косми от косата на своите бъдещи работници.
Според текстът на молбата която са предали, тези шест компании смятат, че събраните от тях данни: „… демонстрират, че тестът на косата дава по-верни и детайлни резултати от този на урината …“ , и въвеждането му би направило напълно излишно да се продължава с досегашната практика на изследване на урината.
Федералната Агенция по безопасно превозване на товарите търси обществени коментари в това отношение.
Ако се постигне съгласие по този въпрос, това ще даде възможност на въпросните шест фирми да правят само тест на косата, вместо досегашният тест на урината, като на успешно преминалите ще бъде разрешено да изпълняват дейности вътре във компанията свързани с по-голяма отговорност. Тези с позитивни резултати ще бъдат дисквалифицирани, докато не преминат през съответните процедури предвидени от FMCSA.
В допълнение, шестте фирми ще споделят данните за шофьорите помежду си, така че те да не могат да скрият информацията.
Тези компании, с изключение на „Werner Enterprises”, още през октомври миналата година са се опитали да започнат преговори за прокарване на този закон.
Федералната агенция по безопасно превозване на товарите е колеблива по засегнатия въпрос, като остава за сега инициативата на Департамента по здравно и хуманно обслужване, и е много вероятно да не предприеме никакво решение без неговата подкрепа.
„Maverick“има 108 шофьора, които успешно са преминали теста за урината, но са се провалили на теста за коса – казва Стив Уилямс, президент на Алиянса по транспорт и изпълнителен директор на „Maverick Transportation“,- ние веднага им отказахме работа, но те най-вероятно ще отидат да работят за други транспортни компании, с които не си споделяме данните от тестовете“.
„Ние имаме отговорност пред нашата общественост да осигурим професионални шофьори, които не употребяват забранени субстанции включително и алкохол – продължава той, – но такива пропуски в системата позволяват на нарушителите да заобикалят закона“.
Според петицията тестът на косата е много по-достоверен от този на урината.
Например „Psychemedics“, водеща лаборатория за анализ на химикалите съдържащи се в косата, посочва че 85% от потребителите на забранени субстанции няма да бъдат уловени, ако са подложени на тест на урината.
Последният срок за обществени коментари отмина преди няколко месеца, но решение по този въпрос не е взето.
Междувременно не е лошо професионалните шофьори да вземат мерки за поддържане на косата си, защото ако ги дисквалифицират като такива поне могат да станат професионални модели на фризури.
Да му мислят плешивите шофьори.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“