Седенето и ранната смърт

Колкото повече технологиите напредват, толкова повече се увеличава и броят на хората, които са „електронно“ приковани на своите бюра за дългите часове на работният ден, подобно на професионалните шофьори на камиони. Появи се и нов термин – „седентари“ (sedentary), описващ подобен начин на живот. Ново направено изследване сочи, че такъв стил е сигурен начин да се окажем преждевременно в гроба.
Според материал публикуван в „Ню Йорк Таймс“ изследователи от Колумбийският Университет са стигнали до извода, че модерният заседнал начин на живот и на работа, ни убива бавно, но сигурно, дори и да намерим време през седмицата за малко упражнения.
Доказателствата сочат убедително, че без значение от нашия пол, раса, демографски особености и т.н. резултатите са едни и същи – дългите периоди на продължително седене са изключително вредни за нашето здраве.
Ръководителят на най-голямото проучване направено до сега в тази област, в лабораторията за експериментални тестове на упражнения в Колумбийският Университет, д-р Кейт Диаз, казва че това което най-много е поразило както хората от неговият тим, така и него е фактът, че не само дългото акумулирано време на седене през деня се отразява фатално на човешкото здраве, но така също и по-малки непрекъснати периоди от 60 до 90 минути се оказват пагубни за хората.
Той посочва:
„Тези резултати ще ни помогнат да променим до сега съществуващото мнение за риска от продължителното седене, като се разбере добре нуждата не само за намаление на общото време което прекарваме седнали, но и задължителните чести прекъсвания и почивки които трябва да се взимат.“
Според доклада на въпросното изследване публикуван в „Анали на вътрешната медицина“, са наблюдавани 8000 души на възраст повече от 45 години в продължение на 4 години.
Изследователите са използвали датчици наречени акселерометри монтирани на тазобедрените стави, които са отчитали времето прекарано в седнало положение а така също и всяко движение. В предишните изследвания участниците сами са докладвали за своята активност.
По време на периода на изследване, изследователите са отбелязали 340 смъртни случаи. След като екипът е взел под внимание всички данни включително и вариращи такива като пол, раса, възраст и т.н. е стигнал категорично до извода, че дългите часове на седене през деня комбинирано с периоди от непрекъснато седене води до преждевременна смърт.
Да се прибавят ежедневни упражнения не е довело до съществено подобряване на резултатите. Общата смъртност при хората които стоят непрекъснато за периоди по-големи от час, час и половина е продължила да бъде много висока.
„Това  вече е директно предупреждение към всички нас, че освен ежедневните упражнения които правим, ние не трябва да си позволяваме да останем седнали за период повече от един час“, казва Диаз.
Участниците в изследването са седели средно по 12.3 часа от 16 часов работен ден. За да се намалят смъртоносните ефекти на подобен ритъм специалистите препоръчват да се вземат почивки на всеки 30 минути. Те също препоръчват на работодателите, ако имат за цел по-голяма ефективност на своите служители, да се придържат стриктно към този 30 минутен график.
„И двата фактора трябва да се вземат под внимание – общият период на седене и отделните непрекъснати периоди време на обездвиженост, защото те взаимно допринасят до най-разнообразни здравни проблеми, водещи до преждевременна смърт. По тази причина и двата периода трябва да бъдат намалени колкото се може повече“, се препоръчва от публикуваното изследване.
Има няколко начина по които всъщност може да се направят някои упражнения, докато ползваме някоя от 30 минутните почивки:
– Ако работите във офис намиращ се в многоетажна сграда слезте и се изскачате няколко етажа.
– Направете няколко серии от 10 лицеви опори.
– Направете няколко серии от 20 подскока-клекове (jumping jacks).
– Ако до работното ви място има наблизо гимнастически салон, който да можете да използвате през някоя от по-дългите почивки, задължително го направете.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „Българя СЕГА“