Случки на пътя

Било е сряда – нормален следобед на Интерстейт 30, югозападно от Литъл Рок, Арканзас, малко след обедното време на 9-ти август.
Имало е нормален, за това време, трафик на пътнически коли, опитващи се да направят връзката с Интерстейт 40 в северната част на града.
Също така не трябва да забравяме и характерното присъствие по това време и за този път, конвой от камиони с полуремаркета.
Изведнъж цялата тази „нормална“ картина внезапно изчезва в 13:00 ч., когато един от тези камиони се опитва да смени платното в което пътува.
За нещастие тежкотоварното превозно средство – „Интернешънъл Навистар“– камион с полуремарке, който пътува на запад по И-30, управлявано от Даниел Кръмър (58г.) от Камерън, Тексас се сблъсква с „Додж Чаржър“ шофиран от Катрин Уайт (56г.) живееща в Литъл Рок, причинявайки завъртане на автомобила надясно.
Камионът на Кръмър се „сгъва“ (жакнайф) преди да се удари в предпазната мантинела на надлеза, както се посочва в полицейският репорт. От удара ремаркето се откача от камиона, като цялата композиция се завърта в протовоположна на движението посока.
Силният сблъсък отваря като „консерва“ ремаркето и стотици кутии със замразени пици сякаш по поръчка, в синхрон с времето за обяд се изсипват на магистралата. Не стига това, но и парчета от ремаркето падат върху магистралата намираща се под надлеза и рабиват предното стъкло на минаващият отдолу „Райдер Трък Рентал Фретлайнер“. Само за миг и платната в западна посока на И-30 са блокирани и когато полицията пристига, бързо успява да блокира и останалите, с изключение на външното платно, водещо на изток. Снимка направена от полицаите показва мащабите на разпиляването.

За щастие целият трафик е бил отклонен по двупосочните спомагателни пътища намиращи се от двете страни на магистралата.
Уайт и шофьорът на камиона на „Райдър“, 42 годишният Дарън Мур  са получили леки наранявания. Според полицейският департамент, Кръмър не е бил наранен физически, но е получил глоба за неправилна смяна на пътните платна.
Необходими са били няколко часа, за да се почисти целият този хаос. Отпадъците разпръснати по магистралата са били натоварени на камион и са закарани на местното бунище. Според говорителя на полицията, представител от здравният департамент незабавно е обявил целият товар за неизползваем. Фактът, че замразените пици не могат да бъдат консумиранидиректно, без да се притоплят, не е спрял стотиците участници в пътното движение да пожелаят добър апетит на полицията и на служащите в департамента по транспорт по туитър и фейсбук.
Хората отговарящи за транспорта са запазили чуствуто си за хумор и на свой ред са отговорили по социалните мрежи, че се нуждаят да бъдат „захранени“с повече средства за поддръжка на пътищата, а не със замразени пици.
Изведнъж социалните мрежи са били буквално задръстени с желаещи да устроумничат на тази тема.
Известно е, че много хора обичат пица и всеки може да каже нещо по този въпрос, но най-важното преди всичко е, че няма сериозно пострадали или загинали.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“