Какво става с вашето тяло, един час след като сте изпили едно кенче диетична кола?

Знаете ли че:
„Резултатите от различни изследвания показват, че редовното консумиране на диетични газирани напитки, дори и една на ден, може да бъде предпоставка за сърдечно заболяване, инсулт, диабет, метаболичен синдром или високо кръвно налягане, като в допълнение и допринасящ фактор за наднормено тегло.“
Сюзан Е. Суитерс – професор по психологични науки и специалист по невро-поведението.


1. ПЪРВИТЕ 10 МИНУТИ
ИЗМАМА НА ВКУСОВИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ И РАЗРУШАВАНЕ НА ЕМАЙЛА НА ЗЪБИТЕ
Фосфорната кесилина атакува емайла на вашите зъби, същевременно изкуствените подсладители, например като аспартама, нападат организма ви. Те задействат вашите вкусови рецептори, като ги заблуждават, че разграждат захар.
2. СЛЕД 20 МИНУТИ
ЗАДЕЙСТВАНЕ НА РЕЖИМ ЗА НАТРУПВАНЕ НА МАЗНИНИ
Също както при обикновената кола, се задейства производството на инсулин, което кара вашето тяло да започне да трупа мазнини. Данните от разнообразни изследвания (включително „Здравното Изследване на медицинските сестри“ и последвалото, това на „Специалистите-професионалисти по здравето“), сочат че употребата на диетична кола води до повишен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и проблеми със сърцето.
Тези данни показват също, че тези които консумират напитки съдържащи изкуствени подсладители, удвояват риска от метаболичен синдром, който e пряко свързан с диабета и сърдечно-съдовите заболявания.


3. СЛЕД 40 МИНУТИ
ПРЕДИЗВИКВА СЕ ПРИСТРАСТЯВАНЕ
Потенциално смъртоносната комбинация от кофеин и аспартам предизвиква краткотрайно моментно пристрастяване, подобно на това при употребата на кокаин.
Отделят се екзитотоксини, които претоварват мозъка ви, като прекалено стимулират неговите невро-рецептори, особено в случаите на редовна употреба.
4. СЛЕД 60 МИНУТИ ИЛИ ПОВЕЧЕ
ПРЕДИЗВИКВА СЕ ОБЕДНЯВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА И С ТОВА ПОЯВА НА ЧУВСТВО ЗА ГЛАД И ЖАЖДА, ЗА ОЩЕ…
За разлика от краткотрайното чуство за удоволетвореност, което понякога се получава при консумирането на обикновена кока-кола, вашият организъм продължава да се бори за още сладко. Това прави шанса да грабнете още една напитка много голям и дори по-лошо – да започнете да ядете полуготова, вредна храна, за която да си мислите, че е безобидна и по този начин да затворите този порочен цикъл.
Съдържанието на кенче с диетична кола няма никаква хранителна стойност и консумирането му, не само ще замени някоя полезна напитка, която в друг случай бихте изпили, но същевременно би ви лишило от потенциално важни за организма ви минерали.
Диетичната кола никога няма да удоволетвори жаждата ви, защото тя дехидратира, вместо да хидратира вашият организъм. Недостигът на жизненоважна за съществуването ни вода, може да доведе до зашеметяване, загуба на концентация, умора или засилена раздразнителност.
За да прочетете цялата статия, моля посетете:
Therenegadepharmacist.com/dietsoda
Facebook.com/truthprescribed или
Truth Theory.com
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“