Няколко интересни факта за течността в кокосовият орех

Кокосовата вода е популярна напитка в Азия и Южна Америка. Десетте най-големи страни в списъка на водещите световни производители на кокосови орехи са: Индонезия, Филипините, Индия, Бразилия, Шри Ланка, Виетнам, Нова Гвинея, Мексико, Тайланд и Малайзия. Филипините изнасят кокосови продукти за повече от 1 милиард щатски долара само за САЩ.

Какво всъщност е кокосовата вода?

Кокосовата вода е чистата течност намираща се вътре в кокосовите орехи, която в ранното си развитие “служи като разтвор за ендоспермата на кокосовия орех”, осигуряваща неговият растеж и възпроизвеждане. Кокосовата вода и мекото месо от млад кокос са деликатес, популярен сред местните жители и туристи в тропически страни или другаде, където кокосовите орехи могат да виреят. Те се продават съвсем свежи на улицата, като продавачи въоръжени с мачете, нарязват сръчно дупка на върха за пиене, като може да се използва сламка по избор.

Какви са другите кокосови продукти?

Освен водата и месото, други кокосови продукти включват:  кокосово масло и кокосово мляко за готвене и за козметика, палмова захар, цветен сироп, масло, изсушен кокос, пудра захар, желе, сметана, кефир, оцет и т.н. Всъщност, кокосовият орех е универсален плод – ядки и семена, всичко в едно.

Може ли кокосовият орех да лекува Алцхаймер?

Популярната теза, че продуктите от кокосов орех могат да оборят болестта на Алцхаймер, е неоснована. Няма научно доказателство за това. Същото важи и за другите претенции за лечение на заболявания, като депресия, диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и алергии. Всъщност има известна хипотеза, че кокосовото масло и производните му продукти могат да бъдат вредни за кръвния холестерол. Повишените нива на липидите биха повлияли отрицателно на сърдечно-съдовото състояние, ако се консумират редовно продукти съдържащи кокосово масло. Прясната незамърсена кокосова вода се счита за приемлива и безопасна.

Научно е доказано, че използването на кокосово масло за третирането на косата, кожата и устните, като балсам за овлажняване е с добра козметична стойност.

Какви са хранителните стойности на кокосовата вода?

Кокосовата вода се състои от 95% вода и 5% други съставки. В 100 ml има само 19 калории, 4% въглехидрати и под 1% протеини и мазнини. Тя не съдържа никакви витамини или диетични минерали, които имат значителна стойност за организма. Освен ако не е замърсена, прясната кокосова вода е стерилна, без никакви микроби.

Наистина ли са използвали кокосова вода като венозна течност?

По време на Втората световна война, кокосовата вода се е използвала като интравенозна течност за рехидратиране, когато медицински течности не са били на разположение при някои особено спешни случаи. Всъщност тя не е сходна с химичния състав на нашата кръвна плазма. Интравенозната кокосова вода днес не се приема като безопасна стандартна грижа и не трябва да се извършва в никакъв случай.

Безопасно ли е прекомерната употреба?

Счита се, че пиенето на голямо количество кокосова вода е опасно. Всъщност кокосовата вода се е използвала в миналото в южните райони на Тамил Наду, Индия, за умъртвяването на възрастни хора. Това са традиционно приети практики, извършени от членове на семейството, наречени „thalaikoothal”,  или принудителна евтаназия за тези, които не са в състояние да продължат да се грижат за себе си или са сериозно болни, без никаква надежда за възстановяване. Възрастните хора са били принудени да пият прекомерно количество кокосова вода, което в крайна сметка е водило до треска и смърт. Излишната вода се е натрупвала в белите дробове също както при удавяне. Слава Богу, че такива традиции вече са част от миналото.

Съществуват ли кокосови хранителни продукти, които са здравословни?

Зехтинът е за предпочитане пред кокосово масло за готвене и цялостна употреба. Има много противоречиви мнения относно кокосовото масло, поради високото му съдържание на наситени мазнини. Използването на необработено кокосово масло в козметиката (като овлажнител на кожата и балсам за коса, за устни и др.) е доказано полезно, но не и като храна или като съставка за готвене и за ежедневна консумация.
За мнозина обаче, вкусът на кокосовото мляко в основните ястия с месо, пиле и зеленчуци. а и в някои десерти, е уникален и е много трудно да му се устои.
Признавам, че и аз съм един от тях.

Бъдет здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“