Голямата цена, която плащат професионалните шофьори за задръстванията по пътищата

Цената за 2015 – един милиард загубени часове и 63 милиарда пропиляни долара.
Задръстванията по пътищата на САЩ през 2015г., според проучване на Американския Институт по Изследвания в Транспорта (ATRI), са довели до загуба от 63,4 милиарда долара.
През 2015г. загубите причинени от задръствания по пътищата са нараснали с 13,9 милиарда в сравнение с 2014г. ATRI е използвал данни от GPS системите използвани от камионите, а така също и статистики идващи от Федералната Пътна Администрация, които показват че през 2015г. транспортната индустрия е имала общо закъснения на товарите от 996 милиона часа. Тази цифра е еквивалент на това 362,243 професионални шофьора да стоят на едно място без да мръднат и един милиметър в продължение на една година. Средно разхвърляна загубата е по $22,000 на камион, който е карал повече от 100,000 мили годишно.
Изследователската група намира връзка между увеличението на задръстванията и увеличенито на катастрофите с 3.8% през 2015г. в сравнение с 2014г., както и с увеличението на смъртните случаи с 7,2%. Задръстванията се оказват един от главните фактори за случващите се нещастия по пътищата наред с лошите атмосферни условия.
През годината най-малко задръствания са се случили през първото тримесечие, а най-лошо положението е било през третото тримесечие, се посочва в репорта на ATRI.
Между различните щати, Тексас и Флорида водят първенството като най-натоварени, като всеки има повече от 5 милиона долара тотална загуба. Двата щата общо дават 16,5% от общата загуба в САЩ причинена от задръстванията по пътищата.
Вашингтон Ди Си има най-голяма цена, ако се смята загубата на измината миля. Според тази статистика е инкасирана загуба от 1.1 милиона долара за един от участъците от 59 мили, намиращ се в този дистрикт. Според показателя „загуба на миля“ на второ място е Ню Джърси с 483,970 долара.
Само при седем щата се отбелязва намаляване на щетите от задръствания. Това са Мисури, Мисисипи, Мичиган, Северна Каролина, Алабама, Небраска и Ню Джърси.
В допълнение изследването сочи че 91% от задръстванията са се случили в метро-зоните, като са отбелязани загуби само от 5,8 милиарда долара извън тях. Метро-зоната в Ню Джърси отново е начело в списъка като най-рискова с повече от 4,6 милиарда долара загуба в следствие на задръствания.
Чикаго метро-зоната е на второ място с загуба от 2,1 милиарда долара.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“