За професионалните шофьори, излишните килограми и Леброн Джеймс

Тези излишни килограми, които си ги носите навсякъде с вас, не са се натрупали за един ден и няма да си отидат изведнъж. Не всяка стъпка, която се опитвате да направите в посока на един по-здравословен начин на живот, е необходимо да бъде гигантски баскетболен скок. Има много малки неща които могат да бъдат от полза.
Тези пет съвета могат да изглеждат скромни, но ако се спазват биха дали големи резултати.

1.    След закуска пийте само вода

Дори и да сте съчетали закуската с консумиране на портокалов сок, веднъж след като сте я привършили, пийте само вода вместо да приемате допълнителни газирани напитки или джусове. Изследванията показват, че средният американец поема 245 калории на ден само от консумацията на безалкохолни напитки. Това прави около 90,000 калории на година или 25 паунда (13 кг.) телесно тегло.

2.    Намалете с един час гледането на телевизия или на видео

Скорошно изследване сред студентите в колежите е открило, че колкото повече младежите гледат телевизия, толкова по-често консумират хранителни продукти и това води до натрупване на излишни килограми. Заменете гледането на телевизия и електронните игри с един час разходка и веднага ще усетите разликата.

3.    Побързайте да се разделите с дрехите, които сте носили когато сте били по пълни

Веднъж започнете ли да отслабвате, не се опитвайте да си пазите дрехите „за всеки случай“, а веднага ги предложете на някой или ги продайте в „eBay“. Това ще ви даде още една причина да не напълнявате отново.

4.    Оставете мащабното мислене и се съсредоточете в дребните детайли

Не си представяйте веднага как ще станете в кръста като „фиданка“, а вместо да грабнете огромната филия, която сте си отрязали за закуска, способна да нахрани трима, вземете парченце което ще е достатъчно да ви засити. Купете си по-малък пакет пуканки, изберете салатата в по-малката чиния и онзи садвич с по-малкия размер. На американците са им набили в главите още от малки – колкото по-голямо, толкова по-добре. Това просто не важи за всичко, особено кагато става дума за вашите задни части.

5.    Сменете млякото, което сте свикнали да консумирате

Ако пиете регулярно, пълномаслено, сега е моментът да минете на обезмаслено, 2%-во мляко. Всяка стъпка към по-малко мазнини намалява количеството на калориите поне с 20%.

Запомнете: малките препъвания не значат непременно краен провал!

Леброн Джеймс ни заявява от телевизията с двадесет и четири каратова усмивка: „Аз се стремя да съм перфектен“.
Добре Леброн, на тебе ти плащат 23,5 милиона, за да хвърляш топки и ти можеш да си го позволиш. Ти нямаш и най-малката идея какво е да си професионален шофьор и да търкаляш тези натоварени до горе чудовища, без нито ден почивка, по магистралите и единствените които са склонни да ти поискат автограф да са полицаите, които току-що са ти написали глоба за $1000 на някой уейтстейшън (станция за контрол на теглото на товара).
Ето защо, ако някой ден ви писне, не издържете и се натъпчете отново както си знаете, не си посипвайте главата с пепел, освен ако не сте Леброн Джеймс. На вас не ви плащат да сте перфектен. Всеки просто се опитва да свали някой и друг килограм и да влезе поне малко във форма.
Нека да го формулираме по този начин – за да трупнем един килограм тегло, ние трябва да изконсумираме 3500 калории на ден. Това са много калории, но ако все пак сте се изхитрили да ги погълнете, това не е края на света. Утре ще се справите по-добре. Малко повече движение, една–две допълнителни обиколки около камиона и сте готови за ново начало на следващият ден.

Това което не трябва да правите е да се изтощите от глад и да си докарате някоя беля на пътя.
А колкото до Леброн Джеймс, в живота нищо не е сигурно и ако някой ден неговите шефове решат, че той вече не е перфектен, професионални шофьори ще продължават да се търсят и все ще се намери някой свободен волан и за него.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“