Карането на камион – една от най-опасните професии в света

Карането на камион е поставено на 6-то място по опасност сред професиите свързани с най-голям риск от произшествия и професионални заболявания, включително и с най-голям брой ползвани болнични дни.
Това посочва Бюрото по статистика при департамента по труд и работна сила в последния си доклад.

Първите пет са: офицерите в полицията и шерифите, пожарникарите, работниците по поддръжка на пътищата, надзирателите в затворите и асистентите – болногледачи.
Когато стане дума за опасна професия повечето хора моментално се сещат за полицаите, пожарникарите или строителите. Много рядко в главата на някой ще изплува представата за камион и човек в него, който го управлява, само че в доклада на бюрото по статистика се посочва съвсем различна картина. Статистиката е повече от впечатляваща. Ето и някои примера:

–         Един от всеки шест работници загинали на работното си място в САЩ е шофьор на камион.
–         Само през 2014 г. 761 професионални шофьора са загинали на работното си място, което е петта поредна година на увеличение на подобна статистика.
–         Голям брой от тези смъртни случаи (78%) се дължат на пътно-транспортни произшествия.

Шофьорите на тежко-транспортна техника са и сред водещите в случаите на тежки наранявания и професионални заболявания, които изискват дългосрочно прекъсване на работата (общо 55,710 дни за 2014 г.).
Друг начин по който може да се интерпретира тази статистика е, че шофьорите на камиони получават едно на всеки двайсет наранявания и професионални заболявания в САЩ, които изискват дълги периоди на прекъсване на работна дейност за здравословно възстановяване. Всъщност професионалните шофьори имат три пъти повече вероятност, от типичният работник в Америка, да бъдат наранени или да получат някакво заболяване свързано с професията която упражняват.

Нараняванията които най-вероятно могат да се получат при професионалните водачи са свързани с подхлъзвания, залитания или падания, следвани от жестоката преумора и стрес. В САЩ дори хората си имат и специална дума за тази прекрасна комбинация – overexertion.
Според горепосоченият анализ, начина по който шофьорите са принудени да придвижват камионите и полуремаркетата, да товарят и разтоварват товарите, постоянното качване и слизане в кабината, са главните предпоставки за злополуките при тях.
Сред всички професии, професионалните шофьори се нареждат на трето място по брой на работници страдащи от мускулно-скелетни заболявания, което включва заболявания на мускулите, ставите, сухожилията, нервите, хрущялите или гръбначните прешлени.
Главните фактори, както вече се посочи, са: стресът, преумората и продължителното обездвижване – много често в неправилно заета поза, докато се управява тежкотоварното превозно средство.
За нещастие, когато дойдат нараняванията или заболяванията се изисква много време, за да могат хората да се възстановят. При повече от половината случаи е нужно повече от 20 дни за възстановяване, след като проблемът е възникнал. За сравнение при останалите професии, при подобни случаи са нужни 9 дни.
При 42 % от шофьорите със сериозни наранявания, този период нарасва до повече от месец.

Бъдете внимателни и се пазете!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“