Край на „лесните“ професионални шофьорски книжки в Орегон

Ако се опитвате да придобиете документ за правоуправление на професионално превозно средство в щата Орегон, добре е да знаете, че има някои промени в законите.
Те бяха наложени, за да се отговори на изискванията поставени от Федералната Администрация по Безопасността на Пътното Движение (FMCSA). Щата Орегон се опитва да влезе в крак с новите поставени норми, като променя досега изискваните „инструкционни разрешителни“ (instruction permit) с новите „професионални образователни разрешителни“ (commercial learner permit).
Тези нови разрешителни изглеждат много сходно с оригиналните професионални книжки, защото в тях са отразени и съответните одобрения (endorsements) за превозване на специални товари или за управление на повече от едно ремарке.
Този закон е влязъл в действие от 8-ми юли 2015 г. и Орегон го въвежда на отделни последователни етапи. За да се улесни процеса, Пътният автомобилен департамент (DMV), изисква явяващите се за шофьорски книжки да притежават валидно инструкционно разрешение издадено от щата Орегон, или приложен преминат учебен тест с резултати регистрирани в DMV. Чак тогава е възможно да се получи час за явяване на практичен (пътен) изпит за професионална шофьорска книжка. Това изискване е било в сила до 26-ти септември 2016 г.
Сега към него е прибавено, че желаещите да се явят на изпит трябва да притежават или валидно орегонско инструкционно разрешение (instruction permit) със доказателство за успешно преминаване на учебен тест, или професионално образователно разрешително (commercial learner permit).
Целта на всички тези промени е постоянно да се въведат въпросните разрешителни, като без тяхното притежание да се направи невъзможно явяването на изпит за професионална шофьорска книжка.
Допълнителна информация по този въпрос може да се получи на сайта:
OregonDMV.com

Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“