Как да подобрим здравето си през лятото?

В тези топли, дълги дни на очакваното лято, животът не е по-лесен а дори е малко по-хаотичен, заради многобройните планове, които всеки си прави. Дори възрастните са склонни да приемат, че: “училището свърши!”, отпадат заниманията с внуците и се формира едно отношение през лятото, с нагласа да се случи нещо хубаво.
Ето защо това е идеалният момент да подобрите здравето си по начин, който е толкова сезонно приемлив, че едва ще забележите усилието, което ще ви коства, защото хубавото време е с вас.

1. ВЪВ ВАШАТА  ДИЕТА е много добре да има повече горски плодове.
Първото нещо през това лято, с чиято помощ да подобрите своето здраве и диета, нека бъде една чаша смесени пресни плодове от къпини, боровинки или ягоди – всеки ден. Те ще ви помогнат да се заредите с антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждането на тъканите и намаляването на рисковете от заболявания, свързани с възрастта. Боровинките и къпините са особено богати на антиоксиданти. А като бонус, горските плодове също са пълни с фибри, които спомагат за поддържането на ниско ниво на холестерол и дори могат да помогнат за предотвратяването на някои видове рак.

2. ЧИСТИТЕ ЗЪБИ
Знаете, че трябва, а сега имате достатъчно време за следното: почистване с дентален конец всеки ден. Може да бъде на плажа, може да направите това докато четете и почивате във вашия двор или когато гледате телевизия .
Регулярното чистене на зъбите намалява оралните бактерии, което подобрява цялостното здраве на тялото и ако бактериите в устната кухина са ниски, тялото ви има повече ресурси за борба с бактериите другаде.

3.ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН СРЕД ПРИРОДАТА
Правете поне една активност дневно или седмично като се разхождате сред природата, играйте игри, като гоненица, с топка, включвайте и децата ви, правете разходка с велосипед или да плувате в басейн или на море.
И помнете, семейството, което играе заедно, не само се заздравява – това също е чудесен начин да се създаде време за свързване, както емоционално така и по интереси.

4. БЪДЕТЕ ГРИЖОВНИ КЪМ ОЧИТЕ СИ
Очите ни са прозореца към света и един от най-важните анализатори.
За да защитите зрението си на работа, носете защитни очила. Когато сте на открито, носете слънчеви очила, които блокират най-малко 99% от ултравиолетовите лъчи „А” и „В”. Слънчевите очила могат да помогнат за предотвратяване на катаракта, както и бръчки около очите. Посъветвайте се с очния си лекар за най-добър тип. Някои от тях са специфични за самия човек.
Измерва се при препоръка и разстоянието между очите и други фактори, затова е необходима препоръката на лекар.

5.ВРЕМЕ Е ЗА ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИВКА
Подобрете здравето на сърцето си: Възползвайте се от по-бавния график на лятото, като използвате вашето ваканционно време, за да се отпуснете.Време за релакс.
Ваканциите имат множество предимства: Те могат да спомогнат за понижаване на кръвното ви налягане, сърдечен ритъм и хормони на стреса като кортизол, което допринася за повишаване риска от болест на сърцето. Хубавите емоционални моменти ще ви заредят с нова енергия.

6. АЛКОХОЛЪТ-ВНИМАНИЕ!
Лятото е страхотно време да пропуснете твърдия алкохол и да изберете лека, охладена алкохолна напитка. Внимавайте с дозировката!
Сангрия (трапезно вино, разредено със сок), студена бира или шприцовано вино са освежаващи, но леки. С умерено количество като една до две напитки дневно – алкохолът може да предпази от сърдечни заболявания.

7. ВРЕМЕ ЗА СЪН
Отхвърлете желанието да останете по-късно през дългите летни дни. Вместо това обръщайте внимание на добрата хигиена на съня, като спазвате същата програма за сън и събуждане, както през другите сезони и не пийте алкохол в рамките на три часа преди лягане.

ЕТО: Седем прости, но полезни начина да подобрите здравето си през това лято. Опитайте някои от тях или опитайте всички. Те са толкова лесни, че дори няма да ви натоварят, а ще почувствате техният ефект занапред.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“