Предотвратимо ли е това произшествие?

Малко преди да се случи нещастието шофьорът Джон Доу е слушал с изумление новините по канал 19 на радиото си, как някаква транспортна фирма е била глобена с хиляди долари за това, че товарачите й каращи мотокари не са носели предпазни колани. Точно когато в главата му са минавали мисли от сорта: „Моля?! Тия хора нормални ли са? Предпазни колани на електрокар? Кога беше последният път когато съм чул някой да е пострадал карайки електрокар?“, той е усетил някакъв страничен удар.
В този момент Джон се е носил изтеглен в лявата лента с 55 мили в час по трилентовата магистрала Мутонбът Роуд, наближавайки кръстовището с път номер 4. Светофарът пред него току-що е светнал зелено и шофьорът постепенно е започнал да намалява до 35 мили в час, готвейки се за ляв завой, защото пред него не е имало никой. Когато автомобилите в централните ленти на свой ред са започнали да се движат, Джон внезапно е забелязал тъмнозелен Меркюри Когуар в средното платно със светещ ляв мигач.
Досещаш се, че този автомобилист най-вероятно ще се опита да го „затвори“, професионалният шофьор е скочил на спирачката, надул е клаксона и се опитал да избяга наляво. Всичко това обаче е било напразно, водачът на когуара, г-н Мати Мъклей вече е бил решил, че сега е момента да изпревари „очуканият“ камион и… бум, предната броня на Джон е получила „постоянно структурно изменение“ както често обичат да описват в докладите си полицаите, подобни случки.
Важното е, че г-н Мъклей се отървал само с лека уплаха и без сериозни наранявания.
Независимо от всичко, Джон Доу е получил предупредително писмо от мениджъра на компанията по безопасност на труда, че произшествието е било предотвратимо. Той се е отнесъл до Националният съвет за оценка на произшествията (National Safety Council Accident Review Committee) да се изкаже по този въпрос.
NSC много бързо е взела решение в полза на професионалният шофьор, стигайки до извода, че той не е могъл да направи нищо повече, за да избегне удара.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“