„Гудиер“ избра 34-тия „Герой на пътищата“

Професионалният шофьор от Монтана Дейвид Уеб беше избран за носител на наградата „Хайуей Енджъл“. Той без секунда колебание е спрял движещ се без контрол самосвал, като след това е оказал първа помощ на изпадналият в безсъзнание шофьор.
Избран измежду трима финалисти, Дейвид Уеб е получил наградата на „Гудиер“ по време на „Мид Америка Тръкинг Шоу“.
През юни миналата година Мистър Уеб и неговата жена Карол са шофирали в щата Вашингтон, когато са забелязали самосвал в лентата до тях да криволичи и да се движи без контрол. Уеб се е доближил максимално до камиона и е забелязал, че неговият шофьор е захлупил лице върху волана. Изчакал е превозното средство да намали, паркирал е камиона си и се е затичал след все още слабо движещият се самосвал. Скочил е в движение на степенката, като успял да отвори вратата и натискайки педала на спирачката е накарал останалото без контрол превозно средство да спре. Докато жена му Карол е звъняла по телефона на бърза помощ, той, заедно с помощта на случайно намиращ се на мястото на злополуката човек, се е заел да измъкне от кабината изпадналият в безсъзнание шофьор. Преди да дойде линейката, Уеб е оказал първа помощ на пострадалият, като по този начин му спасява живота. Шофьорът на самосвала незабавно е настанен в болница.
„Дейвид е действал светкавично, за да спаси колегата си намиращ се в критична ситуация – казва Гари Медал, маркетинг директор в голямата компания за производство на гуми „Гудиер“- за неговата смелост и решителност ние сме горди да го изберем за 34-тият носител на наградата „Герой на пътищата“.
Като носител на тази награда Дейвид Уеб ще получи специален пръстен, $5,000  и различни други признания.
Той и още двама други професионални шофьори са били избрани за финалната церемония. Останалите финалисти са:
Крис Бейкър, шофьор от Чикопи, Масачузетс.
Бейкър е карал по магистрала в Ню Джърси, когато е забелязал мигащи светлини пред него. Веднага е намалил, за да разбере какво става и не след дълго е забелязал микробус, преобърнал се на една страна. В този момент двигателят е избухнал в пламъци. Крис незабавно е използвал пожарогасителя си, за да загаси пожара. Докато става това, пасажера на микробуса успява да изпълзи в безопастност настрани, но изпадналият в безсъзнание шофьор продължава да виси безпомощно на предпазният колан. С помоща на доброволец Бейкър освобождава колана, издърпва шофьора за ръката и го изтегля на безопасно място, като остава с него докато не пристигат спасителните екипи. Човекът успява да оживее без някакви сериозни наранявания.
Тим Фрейбъргър – професионален шофьор от Хънтингтън, Индиана. Фрейбъргър е карал през Индиана, когато е видял как кола изведнъж губи контрол на движение, излиза от пътя и се преобръща в близката река с покрива надолу. В колата има жена и три деца. Фрейбъргър се отправя по най-бързият начин до колата, чупи прозореца и изтегля децата през него. След като ги оставя на брега на реката в безопастност, той се връща обратно при колата, успява да отвори вратата, за да спаси и майката. Той остава с пострадалото семейство докато пристигнат спасителните екипи. Всички успяват да се отърват само с малки наранявания.
Наградата на „Гудиер“ се присъжда от комисия в чийто състав присъстват независими членове на пресата, отразяваща транспортната индустрия.
„Ние сме горди с всичките трима наши финалисти – казва г-н Медал – всеки от тях е истински герой и заслужава най-висока оценка.“

Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“