Как да се освободим от двойната гуша?

В някои общества и култури двойната гуша е добре дошла, защото тя се счита за белег на висок социален статус. За съжаление за повечето хора, това е един от най-нежеланите козметични дефекти. Но какво точно причинява този дефект и можем ли да се отървем от него?

Двойната гуша е излишъкът на кожата в областта на субменталната област (шията). Обикновено тя се наблюдава при възрастни и затлъстели хора.
Този проблем може да се дължи на:
• Начин на живот и напреднала възраст
• Наследствени причини
• Наднормено тегло
Съществува погрешно разбиране, че генетично придобитата двойна гуша не може да бъде излекувана. С правилния вид диета и подобряване на начина на живот, проблемът може да бъде премахнат.
Хората предприемат различни трикове, като носенето на дрехи с високи яки, обвиване на врата с шал, наклоняването на главата под определен ъгъл, с цел да се скрие двойната брадичка. За съжаление всичко това има кратък и временен ефект.
За щастие се предлагат няколко начина, които могат да се използват, за да се разреши този проблем:

• Козметична хирургия: Козметичната хирургия като липосукция на брадичката, липолиза чрез лазер, повдигане на лицето и т.н. може да помогне за премахване на двойната гуша. Хирургията с подмандибуларна липектомия е ефективна в случаите, когато причините за проблема са наднормените мазнини. Цена на подобна хирургична намеса може да бъде приблизително $4000 – $5000.
• Корсет „Platysma“: Лечението с Корсет „Platysma“ се препоръчва в случаите на увиснала и набръчкана кожа под шията. То помага да се разтеглят и да се тонизират мускулите на шията, челюстта и брадичката. При тази хирургия се прави разрез в шията, за да се обединят двете ивици от средната линия на пластизния мускул заедно.
• Фармакологично лечение: Използването на инжекции с фосфатидилхолин и деоксихолат (PC-DC) е популярен нехирургичен метод за елиминиране на нежеланите мазнини. Въпреки това, той все още не е одобрен от FDA (Агенция за контрол на използваните медикаменти в САЩ). За да се премахне двойната брадичка, биха могли да се използват и различни козметични кремове предлагани  в аптеките. Трябва да се има предвид обаче, че тяхната ефективност все още не е напълно доказана.

• Лазерна терапия: Подкожната лазерна липолиза е ефективна процедура за разтваряне на мазнините около шията и при долно-челюстната област. При правилно контролирана терапия не се наблюдават странични ефекти.
Гореспоменатите мерки са медицински и козметични интервенции, които в повечето случаи изискват значителни финансови инвестиции. Съществуват и други, не толкова скъпи начини как да се избегне този козметичен проблем.

Упражнение за намаляване на двойната гуша

За да се справим с двойната гуша, можем да правим специални упражнения за нейното намаляване. Тези тренировки биха могли да поддържат стегнатостта на кожата около областта на шията и на брадичката.

• Извивки на врата: Това упражнение спомага за отпускане на напрегнатите мускули на врата. При него ще трябва да се премества брадичката  последователно към едното или другото рамо. За по-добри резултати упражнението се повтаря от 5 до 10 пъти.
• Освобождаване на челюстта: Това упражнение е доста ефикасно при случаите на двойна брадичка. Изпълняващият го трябва да вдишва въздух през носа и да издишва шумно през устните. Докато се вдишва и издишва, челюстта се премества както при дъвчене.
• Упражнение „Platysma“: Това упражнение поддържа твърдостта на мускулите на брадичката и гърлото. При този метод трябва се обръща устата надолу и устните се издърпват и притискат срещу зъбите. Челюстта се движи нагоре и надолу от 5 до 10 пъти. Усещането е, като че ли някой опъва кожата на врата ви нагоре.
• Изплезване: Това е добър начин да се разтегнат мускулите на врата и брадичката. При тази техника трябва да се издърпа езика навън колкото се може повече.

Други средства за намаляване на двойната гуша.

Съществуват някои начини за решаване на проблема при които могат да се използват и редица домашни средства:

• Дъвка без захар: Дългото дъвчене на дъвка без захар може да бъде добра тренировка за челюстите.
• Масло от пшенични зародиши: Масаж на шията с масло от пшеничен зародиш. Подхранва кожата, както същевременно затяга кожата под брадичката. Масажът трябва да се извършва от долната част на врата към брадичката в продължение на 10-15 минути, преди лягане.
• Маска от яйца: Нанася се маска от яйчен белтък с мед, ментово масло и лимонов сок. Оставя се маската да изсъхне за половин час и след това се изчиства. Това помага за намаляване на задържането на вода в областта на шията.
• Витамин Е: Витамин Е е необходим за здравето на човешката кожа. Повишава нейната еластичност на и намалява двойната гуша. Храните, богати на витамин Е са зелените листни зеленчуци, млечните продукти, кафявия ориз и др.
• Какаовото масло: Различни научни изследвания доказват, че екстрактът от какао помага на кожата. Какаовото масло, при правилно и систематично приложение, може да подобри еластичността на кожата.
• Зелен чай: Той има способността да изгаря допълнителната мазнина натрупана в тялото. Употребата му подобрява скоростта на метаболизма и води до по-голямо изгаряне на калории.

Няколко неща, които трябва да се имат предвид:
• Да се избягва употребата на транс мазнини и рафинирани въглехидрати.
• Да се избягва консумирането на червено тлъсто месо. То може да се замести с постно месо от пуйка или пиле.
• Да се намали приема на калий и натрий, в случаите когато двойната гуша се дължи на задържане на вода.
• Да се добавят повече фибри в храната. Те изискват повече дъвчене и това маже да помогне за решаване на проблема.
• Да не се използва ниско въглехидратна диета, ако двойната гуша се дължи на задържане на вода.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“