Започва решителна борба за спирането на трафика с роби за секс

Никой не се е родил с желанието да бъде продаден като роб или робиня с които всеки може да прави каквото си поиска, стига да си плати. До такова ужасно и унизително положение се пада понякога много бързо по стръмната хлъзгава пътека, постлана с грешни житейски решения, наивност, неопитност, употреба на дроги и алкохол, стремеж към бързо забогатяване, насилие или бандитски действия.
Много деца избягали от домовете си накрая се озовават в ръцете на сутеньори, които се представят за приятели, за гаджета, за рицари-защитници или просто се опитват да заменят бащинското присъствие.
Младите хора често са жертва на сексуално насилие още в семействата си в резултат на действията на някой роднина. Такива деца обикновено се насочват към употребата на алкохол и наркотици, за да притъпят болката, но свършват като жертви на хора, които ги принуждават да проституират, или както днес е прието да се казва –  да станат секс-роби.
В някои случаи всичко започва с обещание за бляскава кариера като манекенка или кино-актриса, понякога обаче жеравите са продавани от собствените им родители или членове на семействата им. Един от професионалните шофьори споделя, че е рапортувал за случай на проституиращо дете, но по-късно е разбрал, че всичко е ставало със съгласието на родителите.
Смята се, че има някъде около 20,9 милиона секс-роби по света. Стотици случаи на трафик на хора за секс са били регистрирани във всичките 50 щата в САЩ.
Говорителя на ФБР изяснява причините за това чудовищно явление:
„Наркотиците могат да се продадат само веднъж. Човешкото тяло може да се продава още, и още … и още.“
Не трябва да забравяме, че професионалните шофьори се считат за очите и ушите на обществото. Това се разбира много добре от някои щати, които се опитват да създадат законова база, която да позволи да се направи връзка между придобиването на професионална книжка и подходящият тренинг за забелязване на жертвите на сексуалното насилие.
От началото на август около 60,000 професионални водачи на превозни средства в щата Арканзас, за да си подновят книжките или да изкарат нови, ще трябва да минат курс за правилни действия в случаи на идентифициране на сексуално насилие и секс-трафик.
Според Акт 922 приет в законодателството в Арканзас тази година, на лице би могло да се издаде нова професионална книжка или да се поднови стара, само ако то премине курс за борба с трафика на секс-роби, проведен от Полицейският департамент в Арканзас или от трета страна оторизирана от полицията. Съществува и друга възможност – да бъде квалифицирано по интернет от Международната организация на тръкарите за борба с трафика на секс-роби, ТАТ, изкарвайки безплатен курс.
Охайо прокара закон който влезе в ефект миналият юли, изискващ подобно обучение да се добави към общата образователна програма на професионалните шофьори (CDL). Според директорът на ТАТ, Кендис Парис, щатите Кансас и Тексас също подготвят подобни мерки. Шофьорите проявяват пълно разбиране и както Парис посочва: „ Защото когато говорим за секс-трафик, става дума за жени и деца които са изнасилвани и малтретирани за печалба на пари. Много е важно към решаването на този проблем да се привлекат и важна част от нашето общество, каквато е групата на професионалните шофьори, които биха се сблъскали с жертвите на този проблем навсякъде и по всяко време. Правилното разбиране от тяхна страна за кого трябва да се наблюдава и какво трябва да се направи, би могло да има решаваща роля при помагането на хилядите жертви.
Някои щати замислят да въведат подобни курсове и за други работници, като служещи в хотелите, учители, персонал в болниците и т.н. … Ако толкова много хора се намесят почти сигурно е, че работата на трафикантите ще бъде спряна.
„Макар че ТАТ (Truckers against trafficking) съществува като организация още от 2009г. и нашата членска маса продължава да расте, все още има много тръкъри които не са преминали тренировъчните курсове за борба със секс-трафиците – казва Парис – този престъпен бизнес процъфтява и трафикантите постоянно привличат и мамят хора по улиците, в моловете и дори в училищата. Голям процент от жертвите са жени и деца. Те са принудени да проституират по улиците, в частните домове или в локациите на легитимни бизнеси като ресторанти, трък стопове или мотели. Тези жерави трябва да бъдат идентифицирани и спасени.“
ТАТ се стреми да внедри тези курсове в училищата за професионални шофьори и книжки CDL, а и дори вътре в компаниите които се занимават с транспорт, като по този начин да се създаде подходяща структура за получаване на информация по този въпрос във всеки щат. ТАТ се наема да достави подходяща учебна програма до различните желаещи и оторизирани организации. Тези курсове според заместник-директора на ТАТ Кайла Ланиер ще се състоят от 26-минутно видео и тест от 15 въпроса покриващ изгледаният материал.
Според полицията в Арканзас валидността на професионалната книжка е за период от 4 години, но изискването за курс за борба със секс-трафикантите е за еднократно явяване. Според Шанън Нютон асоциативен президент на АТА в Арканзас, въвеждането на периодични преквалифиционни курсове не е нещо ново:
„Тук идеята е хората да бъдат обучени за решаване на актуалният проблем, а не да се добавят някакви нови усложнения от които някой бюрократ да си вади хляба.“
Законът в Арканзас изисква обаче да се представи някакво писмено доказателство за завършване на гореспоменатият курс. След това на тръкърите ще бъде предоставен номера на национална телефонна „гореща“ линия, на която те да могат да рапортуват различни подозрителни наблюдения. Дори и преди приемането на този закон в щата е имало случаи на хора които са спасявали жертви на секс-трафик намерени по трък-стоповете и са съдействали за връщането им в семействата им.
Особено важно е тази система да работи добре в случай на отвличането на невръстни момичета или момчета. Цялата надежда и упование на техните семейства е насочена към едно сполучливо завръщане.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“