7141 мили за един хамбургер

Чудили ли сте се колко мили трябва да се изминат с камион, за да може една порция хамбургер да кацне в чинията ви? Не? Отговорът е умело прикрит в заглавието по-горе.
Следващият път когато забиете зъбите си в сочният хамбургер и в устата ви избухне взрив от най-различни приятни вкусови усещания, запазете самообладание и мислено благодарете на професионалните шофьори на камиони, защото без тях щяхте да си карате само на водичка, тъй като само тя тече по тръби и няма нужда от транспорт на колела. Не вярвате? Предлагаме ви извадка от едно интересно проучване проведено през 1970г. от издателството „Лайф“, за ролята на транспорта с камиони в ежедневието на обикновеният американец.


Според него, за да може хамбургерът и млечният шейк зад него показани на снимката, да са на разположение за сервиране в крайпътният ресторант на магистралата-търнпайк в Ню Джърси, трябва да се направят 30 единични курса с камион, като общата дистанция ще достигне до 7141 мили. Такова голямо пътешествие е нужно, за да се доставят всички необходими съставки намиращи се в таблата.
Детайлите посочени в таблицата по-долу показват до каква степен консумирането на хранителни и селскостопански продукти зависи от транспортирането им с камиони. Днес в Америка почти цялото производство на птичи яйца, пилешко месо и около 98% от телешкото, се превозват до магазина с камион. Фермерите и търговците на хранителни продукти ангажират за превоз около 3,8 милиона камиона – повече от 20% от общото национално количество.
Камионите които превозват храна могат да се различат от всеки, но съществуват и други специализирани типове, за всяко предназначение и товар, което човек може да си представи.
Някои са конструирани така, че могат да пренесат 200 тона дървесина от гората до дървообработващите фабрики, други са способни да транспортират цели къщи от точка А до точка Б, трети пък като на шега помагат на 65,000 живи пъстърви да направят скок от 500 мили, от люпилните директно в предназначените за тях водоеми. Има специализирани камиони за книги, за транспорт на кръв, музеи на колела, в някои отдалечени населени места дори подвижни басейни монтирани на камион.
Съставки в порция хамбургер:                                                      Мили:

Пластмасови прибори – от Уилмингтън,                                         360
Масачузетс.
Хартиени изделия (сламки, салфетки…) – от                               1350
Уисконсин.
Млечен шейк (захар от Ню Орлиънс – 1350 мили, общо   –    1372
Овкусители от Ню Йорк – 20 мили, мляко – от Пърт Амбой (2 мили)
Кисели краставички – от Ривер, Масачузетс.                                 250
Телешко – от Канзас Сити                                                                  1350
Ролчици – брашно от Небраска (1544 мили), печени общо  –  1779
Ролчици – от Куинси, Масачузетс (235 мили)
Лук – от Рочестър, Ню Йорк                                                                  405
Сол – от Сиракуза, Ню Йорк                                                                  275
Тотал мили с камион:                                                                                                   7141
Тези данни може би са впечатляващи, но нека не забравяме, че те са от период отдалечен от нас в миналото на повече от 40 години, когато степента на глобализация е била много по-малка отколкото сега. В днешно време е много възможно някои от „ингридиъните“ (съставките) да пристигат от Канада, или от Мексико. Колко ще бъде тоталът от изминатите мили необходими да се сглоби един сандвич сега? Никой не знае, пък и кой ли го интересува. Вече такива изследвания не се правят. След всичките тези шокови технически нововъведения, които толкова много промениха начинът ни на живот, нищо чудно че загубихме способността си да се учудваме.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“