Слънчевият кинжал

Професионалните шофьори които пътуват към западният бряг на Америка, по междущатската магистрала номер 40, знаят много добре, че щом излязат от равната безбрежност на Тексас ги чака мистериозният щат Ню Мексико. Това е щатът на слънчевите изгреви и залези, които разливат такива цветове, каквито само тукашният въздух може да отрази. Художниците заселили се в околностите на Санта Фе прекрасно знаят за този феномен, както и за тези, само тук срещани нюанси на синьо, червено и лилаво, които често могат да се видят в техните картини.
 Каменния календарТова е щатът и на индианците навахо, пима, зуни и на много други племена, някои от които за съжаление вече изчезнали и от които даже не са останали имена.
Ако вече сте достигнали до миля номер 79 и излезете от магистралата, ви предстои да се сблъскате с мистериозното присъствие на едно такова изчезнало племе. Да, повечето от нас свързват изход номер 79 от магистрала 40 в Ню Мексико с няколкото бензиностанции и малки ресторантчета, но малцина знаят, че точно от тук започва пътя за добре известният на всички археолози Каньон Чако.
Тук индианско общество е живяло в пустинята на Ню Мексико преди хиляди години, като е оставило в наследство каменен календар, който може да измерва изключително точно отминаващите сезони, наречен „Слънчевият Кинжал“ (Sun Dagger). Той продължава да работи и до ден днешен.
 Фахада БютВ югоизточната страна на голямата скала Фахада Бют (Fajada Butte), издигаща  се на входа на Каньона Чако, се намира този древен прецизен астрономически инструмент. Той може да отчете с най-голяма точност през лятото и зимата, най-дългият и най-къс ден в годината (22-ри юни и 23-ти декември), също и пролетното и есенно равноденствие (21-ви март и 23-ти септември). Това инженерно чудо е направено от камък, „захранвано“ от слънчева енергия и е било проектирано преди хиляда години.
Три големи камъка са били издигнати непосредствено до скалата Фахада Бют, така че слънчевите лъчи просветващи през техните процепи да образуват продълговата форма подобна на кинжал, която да се проектира на определени позиции върху специално издълбана в камъка спирала.
Този инструмент е бил направен от хора занимаващи се със земеделие наречени Анасази, които са живели по тези земи между 800-та и 1250-та година от новата ера.
 Поебло БонитоНаскоро открити артефакти подсказват, че хората населяващи някога Каньона Чако са имали развит голям търговски център. Те са построили стотици километри пътища, голямо-мащабни напоителни системи и огромни жилищни сгради като една от най известните е 800-стайният комплекс наречен Пуебло Бонито.
След като се имат предвид всичките тези постижения, слънчевият календар като че ли вече не е чак такава изненада, или може пък може той да е бил в началото и благодарение на него да е било постигнато всичко това. Така де, ако знаеш точно кога да сееш и жънеш или точното време на важни астрономически събития, това би ти дало голямо предимство пред всички твои съседи в региона. Къде е истината в дилема подобна на тази: „Кое е било първо – яйцето или кокошката?“ , май никога няма да бъде разрешена от съвременният човек.
 Трите камъка на Фахада БютТук един въпрос неволно ни идва в съзнанието – колко от нашите високо-технологични постижения ще работят след хиляда години?
Отговорът на този въпрос за съжаление ще остане за тези след нас.
И така, следващият път когато минавате покрай градчето Милан, намиращо се на „екзит“ номер 79 на магистрала 40 в Ню Мексико, загасете камиона, вземете си една кола под наем и ще направите едно пътешествие във времето, което ще запомните за цял живот.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“