Масивни наводнения в централната част на САЩ

Миналата седмица професионалните шофьори се сблъскаха с неочакван проблем – масивни наводнения, излезли от коритата си реки и обилни валежи.
Новините бяха повече от обезпокояващи:
–    Части от Индиана, Илинойс, Мисури, Аркансас, Кентъки и Тенеси бяха сложени на специален режим поради тежките наводнения.
–    Най-малко 13 души загинаха в следствие на придошлите реки в резултат на проливните порои дъжд ударили региона миналия вторник.
–    Националната метереологична служба издаде предупреждение за природно бедствие касаещо над 10 милиона души, живеещи в зоните около реката Мисисипи.

Придошлата „Уайт Ривър“ излезе от коритото си което създаде много трудности на придвижващият по магистрала 38 се трафик. Едно от малкото проходими места беше мостът в града Дес Арк, Арканзас в петък.
Според СиЕнЕн най-малко 13 човека са загинали в резултат на тежките наводнения в Централната част на САЩ. Повече от 10 милиона души са били в режим на природно бедствие и готовност за наводнение.

Сам Лойд, деветокласник от училището в Дес Арк хвърляше чували с пясък миналият петък, за да спре покачващите се води.
Метереолозите направиха прогноза, че през събота и неделя много райони по протежението на Мисисипи ще имат рекордно покачване на нивото на водата. Очакванията се потвърдиха.

Шест души в Мисури и седем в Аркансас са загинали според подадената от властите информация. Статуята на Луис и Кларк известна като „Завръщането на Капитана“ се оказа залята от водите на Мисисипи. Подобна беше ситуацията и с целият булевард „Леонорд К. Съливан“ в Сент Луис, Мисури на който тя се намира.

Северната част на известният комплекс „Арката“ в Сент Луис беше залята. Водното ниво достигна в петък до 46,6 фита.
Придошли реки имаше в много градове намиращи се в Индиана, Илинойс, Мисури, Арканзас, Кентъки и Тенеси. Жителите на градовете в южен Илинойс и югоизточен Мисири наблюдаваха водно ниво от 45 фута.

Общият дискомфорт обаче не се отрази на патките, които се наслаждаваха на ежедневните си бани в градчето Марион, Индиана, което се намира на брега на реката Мисисипи.
Полицията в Мисури съобщи за 69 годишен човек е загинал като се опитал да премине през придошлата вода.

Автомобилист се опитва да се спаси от прииждащата вода на Мисисипи.
Придошлата Мисисипи принуди Американската брегова охрана да затвори 77 мили от плавателната част на реката Мисисипи между градовете Честър и Кайро в южен Илинойс.
Около 14,5 мили бяха затворени и в Сент Луис.
Това наруши регуларните доставки пътуващи по речният транспорт. Превозът на селскостопански продукти и други стоки от първа необходимост беше спрян.
Междущатската магистрала номер 44 в Мисури, както и околните й пътища бяха затворени за няколко дни.

По късно, след като нивото на водата се стабилизира на      евакуираните жители им беше разрешено да се върнат по къщите си.

Хората от Еурика, Мисури чакат с надежда водата да спадне.

Вадата заля и супермаркета „Фред“ в Донифан, Мисури. Менаджерът посочва загуби между 650,000 и 700,000 долара.
Жителите на Алтон, поради непосредственната близост на реките Мисисипи и Мисури живеят в постоянна готовност от наводнения.

Черната линия виждаща се зад хората, отбелязва нивото на най-страшното наводнение случило се в градчето Алтон през 1993 г.

Населението на Алтон отдавна е свикнало с опастността от наводнения.
Може би е добра идея професионалните шофьори също да бъдат в „бойна готовност“.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“