Връщане назад във времето през мостовете на Медисън в Айова

Една от привилегиите, на която се радват професионалните шофьори е това, че могат да пътуват и да видят много неща. Сега ще ви разкажем за една област, през която може би сте минавали, но не сте спрели да я видите, може би защото не сте гледали един много популярен филм от 90-те.
Градчето Уинтерсет в Айова е мястото където могат да се видят известните мостове на областта Медисън. Характерният облик на тези мостове са покривите, с които те са покрити с цел да се предпази специалната и скъпа дървесина, от която са направени. Два от 19-те оригинални моста, които са показани във филма от 1995 г. „Мостовете на Медисън“, все още са запазени. Този филм с участието на Мерил Стрийп, Клин Истууд и Ани Корли е базиран на новелата-бетселър написана от писателя Роберт Джеймс Уолър. През 1993 г. Опра Уинфри специално избра тази книга сред петте най-любими нейни новели. Историята доби такава популярност, че през 2004 г. по нея се направи мюзикъл на Бродуей.
Мостът Роузмънт е бил построен през 1883 г. над Мидъл Ривър и е този, който във филма героят на Клин Истууд търси, но не може да намери и е принуден да спре във фермата на Мерил Стрийп за да потърси помощ. Той е известен сред местните и под името „Мостът на духовете“, защото съществува история за някакъв затворник, който се опитал да се скрие на покрива на моста и от там е изчезнал безследно. Мостът вече не се използва, защото от 1981 г. е построен нов път който минава на около 1000 фута (330 м.) на изток от него. Реставриран е през 1992 г.
Мостът Холиуел също е показан във филма „Мостовете на Медисън“ и е построен над същата река Мидъл Ривър. Той е най-дългият от всички мостове в областта с дължина малко над 122 фута (около 40м.). Този мост е показан във филма когато Мистър Кинсейд (Клин Истууд) и Мис Джонсън (Мерил Стрийп) си правят среща на него, след като посещават местното градче. Той също не се използва от 1986г., но както и предишният е реставриран, само че през 1995 г.
Тези два моста, наред с още четири (Сидар, Кътлар-Данохи, Хогбак и Аймес), се обгрижват внимателно с цел да се съхранят като културно наследство.
Фестивалът на покритите мостове се провежда без прекъсване още от 1970 г. Следващият фестивал ще бъде на 7-ми и 8-ми октомври 2017 г.
Ако сте фен на лентата и минавате близо до това място с камион или кола, можете да посетите фермата на Джонсън, кафето „Норт Сайд“, каменният мост (където във филма двамата си устройват пикник) или реката, където децата на главната героиня във филма разговарят за нейният дневник. Всички тези места отдавна са станали туристически атракции.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“