Как да запазим силата на костите когато навлезем в средна възраст?

Костите са структурната рамка на нашето тяло, без тях то ще добие форма на торба с месо. Човешките скелети може и да ни плашат, ако ги видим в тъмното, или недай си Боже, ако влезем в моргата, но нека не забравяме „стабилността“, която те ни носят.
През целият ни живот, нашите кости служат вярно на тяло ни и се справят с неща като физическо натоварване,  хормонални промени, лоша диета и какво ли не още.
Ето защо грижата за тях е особено важна за нашето здраве и начин на живот.
Калций и витамин D са най-добрата комбинация за костите. Тя спомага те да се запазят силни и здрави. С възрастта обаче наличието на тези два компонента в организма намалява. Това е така, може би защото те се използват за някои телесни функции, които се засилват с напредването на възрастта. Всичко това налага да  започнем да ги приемаме като добавки в нашата диета.

Мерки за защита и за подхранване на костите

Когато преминем  средна възраст, тялото ни постепенно спира да заменя по-старата костна тъкан с нова. Жизнено важно за нашето здраве е да се сведе тази загуба до минимум.

• Калций-калций-калций
Когато става въпрос за кости, първата дума която ни идва на ум е калций. Общоприета истина е, че той повишава костната маса и подобрява здравината на човешкият скелет. Млечните продукти, зелените зеленчуци също както и бадемите, са едни от естествените източници на калций. Ежедневният прием на тези елементи може да намали до голяма степен загубата на костна маса.

• Витамин D
За да може тялото ни да абсорбира калция, се изисква известно количество витамин D. Най-добрият източник за него е слънчевата светлина. Нашето тяло синтезира витамин D от ултравиолетовите лъчи, като го съхранява и натрупва  за да го използва по-късно. Има някои хора, които избягват слънчевата светлина поради предразположение към рак на кожата или други медицински усложнения. Те могат да добавят витамин D (витамин D2 и D3) или мултивитамини които го съдържат като добавка към диетата си.

• Движение
Тези, които не са толкова активни и са заети с по-малко физически дейности, са изложени на по-голям риск от отслабване на костите, което може да доведе до масивна остеопороза.

• Кажете „Не“ на алкохола, тютюна и Кока-колата
Избягвайте приема на алкохол. Изследванията показват, че употребата на тютюн и алкохол може да доведе до отслабване на костите. Същото важи и за Кока-колата и други подобни продукти, чиято прекалено голяма консумация може да предизвика крехкост на костите, тъй като влияе върху усвояването на калций.

• Други вещества, които причиняват загуба на костна маса
Продължителната употреба на стероиди, може да доведе до увреждане на костите. Лекарства, използвани за лечение на рак на гърдата, също могат да повишат риска от загуба на костна маса и развиване на остеопороза.

• Добавки на калций
Ако не можете да приемате калций по нормален начин поради медицинско състояние, то бихте могли да го набавите чрез добавки. Във случай на отслабена абсорбция на калций, в следствие на някаква болести или предразположение,  взимайте го в по-малки количества, но на по чести интервали.

• Избягвайте солени храни
Смята се, че солта има специален афинитет към калция.  Когато солта се отделя в урината, тя също „повлича“ и  калция със себе си. Избягвайте солената храна. Това е особено важно за развиващите се деца.

• Магнезий и други минерали
Магнезий, бор, мед – всички те имат капацитет за калциева абсорбция. Това е особено полезно за запазване на костната плътност. Някои естествени източници на магнезий са например фъстъците, лешниците и много други видове ядки.

• Иприфлавон
Иприфлавонът има подобен ефект като естрогена. Естрогенът може да предотврати загубата на костна маса при жените, но има риск да доведе до рак на гърдата, докато с Иприфлавон това се избягва. Той е най-желаната алтернатива за жени, които не искат да минават естрогенова терапия за загуба на костна маса.

• Избягвайте кисели храни, яжте повече алкални
Някои проучвания показват, че киселините в организма, може да разрушават костната плътност, така че избягвайте храни, които се превръщат в киселина.

• Консумирайте соеви продукти
Смята се, че соевите продукти имат подобен на естрогена ефект върху тялото, и това помага за поддържане на костната плътност.

 Прием на калций в средна възраст

В периода на усилен растеж като тийнейджъри, ако сме имали достатъчно прием на калций в диетата си, може да намалим риска отостеопороза на един по-късен етап. Въпреки това, в по-зряла възраст от живота, стандартната доза трябва да остане същата за целия ден. Стандартния прием на калций сред възрастни е 2500 мг.  на ден.
Освен тези стъпки, нека не забравяме за правилната стойка на седене или спане. Тя също много допринася за това  костите ни да се износват по-малко.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“