Цунами от смъртни случаи на предозиране с опиати залива Америка

Епидемията свързана с прекомерна употреба на лекарства съдържащи опиати в САЩ, отнемаща повече от 60 човешки живота на ден и струваща на данъкоплатците повече от 75 милиарда годишно, разрушава живота на много семейства и дори на цели общности.
Тя подлага също и на невероятен финансов стрес в обществените услуги и бюджетите на отделните щати, като същевременно тласка цените на здравните услуги нагоре, чак до небесата. Семействата на професионалните шофьори не правят изключение от този така бързо разрастващ се сериозен проблем.
Различните щати са засегнати различно от тази трагедия.
Западна Вирджиния е с население по-малко от два милиона души, но страда от най-голяма смъртност причинена от предозиране със законно предписани опиати в САЩ.
Според разследването проведено от в. „Съндей газет мейл“в Чарлзтаун, щата е бил наводнен от дистрибуторите със 780 млн. лекарства съдържащи опиати за последните шест години, като това е причинило невероятно увеличение на смъртните случаи. Простата аритметика показва, че се падат по 433 болкоуспокояващи хапчета на всеки мъж, жена или дете. Три от най-големите фирми дистрибутори на лекарства в страната „МакКесон“, „Кардинал хелт“ и„Америсоурс Берген“ имат заслугата за доставката на половината от това количество лекарства през този период, като са отчели обща печалба на повече от 17 милиарда.
През последните четири години изпълнителните директори на така наречените „Големите три“, са получили премии за повече от 450 милиона долара.
Според изказване идващо от федералната агенция за лекарствен контрол, дистрибуторите многократно са отказвали да рапортуват подозрителни поръчки на опиати, така както се изисква по закон, което е довело до принудителна силова намеса и съответни финансови споразумения.
Самата „МакКесон“ е трябвало да плати 160 милиона долара за да постигне споразумение с агенцията, като се е наложило да спре разпространението на определени лекарства в някои дистрибуционни центъра.
Вестник „Вашингтон пост“ обаче посочва едно любопитно обстоятелство – дейността на агенцията за контрол на лекарствата започва лека-полека да намалява и това някак съвпада с фактът, че все повече нейни служители са назначавани на заплати от компаниите дистрибутори на лекарства.
Западна Вирджиния е завела дело срещу „Големите три“, като потърпевш най-тежко засегнат от проблема. Две от трите компании „Кардинал хелт“ и „Америсоурс Берген“ са се съгласили на споразумения съответно на 20 и 16 милиона долара, които те да изплатят на щата. „МакКесон“ все още мълчи. Западна Вирджиния твърди че „МкКесон“ е доставил над 100 милиона дози за пет годишен период и е изплатил големи премии на неговите търговски представители, базирани на големите количества продажби на лекарства, причиняващи бързо пристрастяване.
През време на същият този пет годишен период, изпълнителният директор на компанията Джон Хамергрен, е получил повече от 368 млн. долара премии, което демонстрира изумяваща липса на отговорност от страна на управлението.
През ноември местният профсъюз на професионалните шофьори е изпратил протестно писмо до борда на директорите на „МкКесон“, в което се изказва решително настояване да се вземат спешни мерки между които и връщане на голяма част от парите получени от Хамергрен.
„Цяло нещастие е да бъдем свидетели на това, което сполетя нашия роден щат „Западна Вирджиния“. Ние няма да оставим безотговорни компании да печелят от здравето и живота на нашите близки “, се казва в писмото.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“