Как да бъдете енергични през целия ден?

Някои проучвания показват, че около 30% от населението на света се оплаква от умора и безпокойство. Хората чувстват, че се нуждаят от повече енергия. Ето това е главният въпрос  как да получим повече енергия и как да спрем умората? Причините да се усещаме уморени могат да бъдат различни, но с малки предпазни мерки, тези проблеми могат да бъдат преодолени.

Каква е здравословната диета?

•  Балансирана закуска:
Една добра закуска подхранва вашето психично здраве. Тя трябва да съдържа почти всички видове хранителни вещества. Закуската  трябва да има зърнени храни, варива, млечни продукти, плодове, яйца и т.н. Витамините и антиоксидантите, присъстващи в тези хранителни продукти намаляват хормона на стрес наречен кортизол. Богатите на протеини храни ще служат като постоянен източник на сила през целия ден. Това ще ви помогне да се чувствате енергични и по-малко уморени.

• “Мини” обяд и „лека“ вечеря:
Тази голяма закуска трябва да бъде последвана от мини обяд и лека вечеря. Вечеряйте 2-3 часа преди лягане, за да дадете възможност на храната да се смели в храносмилателна ви система.

• Билки за енергия:
Опитайте някои билки като сибирски жен-шен, зелен чай, гинко, ашваганда или индийски жен-шен,  коприва и рейши. Всички те имат антиоксиданти в тях, които повишават нивото на енергия и също помагат с прочистването на тялото ви от токсини.

• Повече фибри:
Разтворимите фибри са известни с това, че забавят скоростта на абсорбация на захарта. Следователно, това ще поддържа постоянна енергия през целия ден. Неразтворимите фибри пък от своя страна могат да облекчат запек. Някои добри източници на фибри са зелени листни зеленчуци, ядки, зърнени храни, банани и т.н.

• Консумирайте повече витамин С както и други витамини.
Много научни изследвания признаха, че има връзка между витаминния дефицит и хроничната слабост. Това е така, защото витамин С има пасивна, но важна роля в усвояването на хранителните вещества, необходими за производство на енергия. Витамин В пък на свой ред пряко участва в процеса на превръщане на кръвната захар в такава използваема енергия.

• Бъдете винаги добре хидратирани:
Телесната вода играе важна роля в процеса на детоксикация. Дори леката дехидратация може да причини натрупване на токсични вещества в организма. За поддържане на високо ниво на енергия, премахването на токсините е от съществено значение. Консумирайте храни, които естествено съдържат вода като краставици, дини, портокали и грейпфрути.

• Избягвайте кафе след обяд:
Кофеинът може да ви накара да се чувствате енергични за няколко часа, но излишната му консумация в продължение на дълъг период може да ви направи неспокойни и това да доведе до разстройство на съня и до умора.

Упражнение за повишаване на нивото на енергия

•  Бърза сутрешна разходка.
Една сутрешна разходка води до увеличаване количествата на ендорфини в кръвта. Тя може да възбуди високо енергийно ниво, което да продължи през целия ден. Проучванията показват, че докато се практикува „Тай Чи“ тип разходка (подвижна медитация), кортизоновото (хормона на стреса) ниво спада чувствително.
• Прекарвайте повече време със спортни игри и състезания.
Спортуването ще ви позволи да контролирате стреса. То може да повиши нивото на жизненост и да ви накара да се чувствате по-енергични.

• Кардио упражнения и силови тренировки.
Включете някои кардио упражнения в ежедневната ви практика. Това ще изпълни тялото ви с така желаната енергия.

Как да получите по-добър сън?

Липсата на сън е основната причина за  създаване и натрупване на хормоните на стреса. Ето няколко прости съвета, как да спите по-добре, така че да получите повече енергия:

• Не гледайте телевизия след 21:00:
Светлината от електронните устройства може да разстрои мозъка ви чрез потискане на мелатонин. Мелатонинът е хормон, който контролира съня. Следователно, ниски нива на мелатонин могат да доведат и до разстройство на съня, макар и да сте били много изтощени.

• Хладно помещение.
Идеалната температура за сън е от 20 ° C до 28 ° C. Докато спите, слушането на лека музика, може да ви помогне за още по-дълбок сън.

• Не консумирайте алкохол рано вечер или по-късно през нощта.
Той може да наруши естествения денонощен ритъм на организма и би могъл да ескалира кръвното налягане и сърдечната честота на пулса  през нощта, като по този начин да засегне и разстрои нормалният ви сън.

Психологични причини могат също да повлияят върху енергийните нива. Емоционални стресови фактори, като тревога, гняв и депресия могат да доведат до изтощение. Гледайте да ги избягвате възможно най-много.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“