Зависимост към кока-кола

Безалкохолните напитки съдържат киселини и захар, които имат канцерогенни свойства. Прекомерната консумация на газирани напитки може да има някои сериозни рискове за здравето. Пристрастеността към кока-колата е често срещано явление и затова трябва да бъдем внимателни.

Как ни засяга консумацията на кока-кола?

• Кофеин: Здравните специалисти твърдят, че кофеинът може да бъде много пристрастяващ. Кофеинът и захарта могат да увеличат риска от високо кръвно налягане или сърдечно-съдово заболяване. Едно поглъщане на 3 до 10 г. кофеин за кратко време може да доведе до смърт.

• Тегло: Често хората, предпочитат да пият кола след тежки упражнения, за да се възстановят от дехидратация. Проучванията показват, че консумацията на подсладени напитки са ключов фактор за затлъстяването и наднорменото тегло. Те също така унищожават ензимите, които изгарят мазнините, понижавайки метаболизма ви. Винаги е по-добре да се избегне кола, дори диетичната кола не се препоръчва.

• Зъбни и костни увреждания: Хората, които консумират кола имат жълти зъби. Съдържащата киселина в колата уврежда зъбния емайл, което води до  кариес и пигментация. Киселината в колата може да повлияе на вашите кости. Тя може да намали костната плътност поради загуба на минерали.

• Безсъние и нарушения на съня: Предизвиква ги съдържанието на кофеин. Прекалената консумация на кока-кола може да блокира много естествени хормони, които са отговорни за нормален сън. След определен период от време, това може да доведе до безсъние.

• Бъбречна недостатъчност: Изкуствените подсладители, използвани в кока-колата причиняват тежки бъбречни увреждания. Това може да попречи на нормалното функциониране на бъбреците. Фосфорната киселина присъства в тези напитки и е свързана с развитието на камъни в бъбреците.

• Диабет тип 2: Увеличената консумация на подсладени напитки е свързана с развитието на диабет тип 2.
• Забавяне на елиминирането на лекарства: Елиминирането на лекарства е важно за едно здраво тяло. Изследвания са показали, че пациентите, които приемат лекарства за рак, трябва да избягват да пият кока-кола или други газирани напитки. Те могат да забавят елиминирането на лекарството от тялото.

• Увреждане на черния дроб: Не е директна индикация, но изследванията показват, че безалкохолните напитки могат да доведат до увреждане на черния дроб. Това може да доведе до мастна инфилтрация на черния дроб дори и при здрави индивиди.

• Неврохимичен дисбаланс: Изкуствения подсладител аспартам, който се съдържа в диетичната кола може да доведе до неврохимичен дисбаланс. Това може да доведе до нестабилно емоционално настроение и други поведенчески странични ефекти.

Как да се откажем от пиенето на Кока-Кола?

Няма специален трик, който може да ни спре от пиенето на кока-кола. Но тези съвети определено могат да  помогнат да  преодолеем пристрастяването към колата.

• Заменете напитката: Една алтернатива е да замените колата с по-здравословни напитки. Опитайте някой пресен сок вместо кока-кола. Това не само ще ви зареди с нова енергия, но дава и някои жизненоважни витамини.

• Поддържайте вашата хидратация с прием на вода: След като ходят на фитнес или тренировка, хората обикновено не се рехидратират с вода. Вместо това, те избират кола. Това увеличава желанието за газирани напитки. Прекъснете цикъла чрез пиене на повече вода.

• Спестете пари: Следете колко пари ще похарчите за напитки седмично или месечно. Това ще ви попречи да купувате ненужни напитки.

• Намалете размера на бутилката: Ако сте силно пристрастен към колата, възможно е да не можете да се откажете веднага. Най-добрият начин да се отървете, е да се намали количеството бавно и постепенно.

• Следете въглехидратите за деня: Разпределете си въглехидратите, като ядете 5 до 6 малки хранения през деня. Това ще запази нивото на кръвната захар през целия ден.

Дали диетичната кола е пристрастяваща?

Често хората заместват колата с диетична кола мислейки, че е по-здравословна. Факт е обаче, че диетичната кола е също толкова пристрастяваща колкото нормалната кола. Диетичната кола е лишена от захар, но не е лишена от изкуствени подсладители, които влияят на мозъка по подобен начин.

Ето няколко причини, защо диетичната кола може да доведе до по-голяма зависимост.

• Съдържа изкуствен подсладител аспартам.

• Аспартамът не дава калории (енергия). Тялото не получава необходимото количество енергия и по този начин жадува за повече.

• Аспартамът има подобен ефект като алкохолът. Кофеин в комбинация с аспартам може да доведе до по-силно пристрастяване.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“