Внимание, избягвайте тези транспортни компании!

Сигурно ви е направило впечатление начина, по който обикновено завършват повечето от материалите отнасящи се до транспортните компании: „авторите не поемат отговорност“. Така е защото, а си казал истината, а си се озовал в съда. Това вече го знаят и малките деца. И какъв е резултатът? Всички си мълчат и хората са обирани в буквалния смисъл на думата „поединично“. Истината за това колко разорени семейства, колко мъка е била причинена, никога не излиза на бял свят. Авторите на този материал и вестник „България СЕГА“ ще продължават, въпреки всичко, да държат читателите си информирани, за да запазят българската общност от подобни проблеми. Нека не оставим страната, в която живеем да заприлича на страната, от която идваме.

Добре е да знаете, че щата Минесота съди транспортна компания за неплащане и фалшификации на сума възлизаща на повече от $524,000. Lakeville Motor Express базиран в Roseville, MN е престанал да функционира през миналия ноември, без да плати 370,000 долара дължими към неговите служещи, работници и бизнес партньори. Делото е било заведено на 19-ти януари тази година във втори съдебен дистрикт в Ramsey County, MN като е предявен иск за плащане на дължимото, плюс 154,400 долара глоба.
Щатът е подвел под отговорност Lakeville Motor Express (LME) и Finish Line Express за извършване на манипулации с цел да се затвори LME, която е оперирала с работници членове на транспортният профсъюз (така наречените тимстъри). Мениджърите на LME са прехвърлили поръчките за товари към Finish Line Express, като това им е дало възможност да наемат шофьори, които не са профсъюзни членове. В допълнение са прехвърлени служещи обратно към основната компания. Профсъюзът моментално е поискал обяснения от Finish Line.
„Ние се отнасяме много сериозно към кражбата на заплати – казва Кен Питерсън от Департамента по Индустрия и Труд, – заведохме дело срещу LME, за да разнищим до край направените от тях машинации и бизнес практики. Тук целта е да се издаде съдебно решение, което да ги принуди, да платят неплатените заплати на ощетените работници. Ние смятаме, че най-малко 39,000 работници в Минесота, всяка година, по някакъв начин не си получават заплатите. Това е неплатена сума, която възлиза най-малко на 11,9 милиона долара.“
Щатът е отбелязал в иска по делото, че няколко новозакупени през 2016г. камиони от LME се използват от Finish Line Express, като също така телефони, регистрирани на името на Lakeville са трансферирани към другата компания.
Профсъюзът смята, че всичко това е схема, за да се заобиколи щатският закон където се посочва, че: „компания, която е наела повече от 100 работника трябва да издаде предупреждение за затваряне не по-късно от 60 дни, преди да е затворила“.
Според Департамента по Транспорт в САЩ, LME след трансфера на работници е останала с 75 души персонал. Мениджърите на Finish Line Express отказват да признаят, че всичко това е извършено съзнателно, за да се заобиколи щатският закон в Минесота за предварително предупреждение преди затваряне.
„Те бавно започнаха да прехвърлят хора от администрацията и по този начин постигнаха бройката от 75 човека – казва Бил Уедербренд, ковчежник на местната тимстер-ложа 120, – мениджърите на LME са същите хора, те даже работят в една и съща сграда.“
Бившият изпълнителен директор на Lakeville Травис Хоешен е стартирал Finish Line Express през май миналата година, посочва Уедербренд. Според щатският секретариат на Минесота, компанията е създадена на 5-ти май 2016г. на името на Дженифър Хоешен, която всъщност е съпруга на Травис Хоешен.
Усилията ни да се свържем с Finish Line Express по телефона останаха невъзнаградени.

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“
________________________________________________________________
(авторите на материала поемат пълна отговорност за написаното)