Обратен завой е довел до произшествие

Това може да се случи с всеки професионален шофьор, но в случая е станало с Джон Доу. Когато той се е опитал да направи обратен завой от лявата лента е ударил кола, намираща се в дясната. Сега въпросът е – възможно ли е било това произшествие да бъде предотвратено?

Професионалният шофьор Джон Доу току-що е напуснал трък-стопа „Буба“ и дори още е усещал в устата си вкуса на безплатният шейк, който получаваш, ако заредиш повече от 150 галона гориво, когато се е отправил в посока изток по четирилентовата магистрала на Гринсбъро, Северна Каролина.
Било е 10 часа вечерта и небето е било толкова облачно и затъмнено, че повече видимост е имало в картера на камиона отколкото навън. За да се приготви за обратен завой по пътя „Гритс“, който напред не е имал изход, Джо се е преустроил в лявата лента, като е пуснал ляв мигач и употребил спирачки.
Когато той е успял да извърши маневрата и е докарал тежкотоварният автомобил до пълен стоп в кръстовището, светофарът вече е светнал червено. Това е дало време на Джо да си изпие последната глътка шейк, да намали малко звука на сателитното си радио и да погледне в дясното си огледало, дали има някой в дясната лента. По това време не имало никой.
Секунди по-късно, докато светофарът все още е бил червен, на Томи Грипли му е писнало да стои отзад зад ремаркето на Джо и е започнал да маневрира своето тъмно синьо, модел 1957г. „Хеви Шеви“, с цел да заобиколи и да се преустрои в дясната лента. Той е успял да се настани точно до десният страничен резервоар на камиона когато е светнало зелено. В този момент Джо бързо е започнал да завива навлизайки в дясната лента, за да извърши маневрата, когато изведнъж се е чуло – тря-я-я-с и задната метална греда на ремаркето, известна още като „Ай-СИ–СИ бар“ е отнесла левият преден калник на „Шевито“.
По-късно Доу е оспорил писмото от неговият супервайзер за предотвратимо произшествие и е отнесъл случая до Националната комисия по безопасност, с молба да се намеси по въпроса. Комисията обаче е подкрепила супервайзера, че това е било произшествие, което е било предотвратимо с аргумента, че професионалният шофьор не е проверил огледалата си по най-адекватният начин.
По принцип решението да се предприеме обратен завой, на път с намалена видимост, също не е много брилянтна идея.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“