Атланта получава „Оскар“ за най-претоварен и опасен пътен възел. Чикаго е на 3-то място

Професионалните шофьори, също както и другите участници в пътното движение, са подложени на силен стрес от тежките трафици и задръствания по претоварените пътища на Америка. Сега, когато Конгреса и Президента Доналд Тръмп търсят начини за финансиране на цялостна програма, която да се погрижи за поддръжката на пътната система, Американският Институт за Изследване на проблеми в Транспорта (ATRI) публикува доклад-анализ на 100-те най-натоварени пътни възли в страната.
„В този момент, когато се очаква Президента Тръмп да акцентира на ефективни дълговременни инвестиции в пътната инфраструктура на Америка, изследването на ATRI е особено важно за решаването на това, кои проекти са приоритетни за основното финансиране“, твърди Крис Спиър, президента на Американската Трък Асоциация(АТА). (Тук трябва  да се отбележи че ATRI е силно асоциирана с АТА)
„Тежкотоварните автомобили придвижват 70% от товарите в САЩ, така че да се знае къде има претоварване на системата е от особено значение за транспортните компании и професионалните шофьори, правейки това проучване основна база на която да се стъпи при вземането на бъдещи решения“, казва президентът на „Прайм“ Роберт Лоу.
В десетте най-натоварени кръстовища и пътни връзки в Америка не е никаква изненада за никой, че на първо място се класира Атланта с нейната печално известна, както тръкарите я наричат на жаргон „спагети-връзка“.

За втора поредна година „спагети-възела“ на Атланта, намиращ се на интерстейт 285 и интерстейт 85 посока север, беше класиран на първо място като най-натовареното кръстовище в Америка.

Всъщност пътищата на Атланта са споменати още на шест места в изследването на ATRI за 100-те най-натоварени кръстовища, като на 9-то място пак е Атланта с пътен възел намираш се на интерстейт 75 и интерстейт 285, в северната част на града, близо до изграждащият се в момента за отбора на Атланта „Смелите“ спортен комплекс.
Президентът на ATRI Ребека Брюстер се изказала пред журналисти на пресконференция проведена на 25-ти януари тази година, че едва когато комплексът се завърши тази година през лятото, ще се види на практика какъв поток на автомобили ще тече през тази пътна връзка.
Кръстовището класирано на второ място идва като лека изненада. Това е възела намиращ се на интерстейт 95 и щатски път 4 във Форт Ли, Ню Джърси. Преди три години то беше на първо място, но тази година слезе надолу в класирането.
Защо? Брюстер казва, че анализът не може да даде точен отговор на този въпрос. Според вицепрезидентът на ATRI Дан Мърей, една от бившите причини е ремонта на големият мост „Джордж Вашингтон“, но след като той е бил завършен и би трябвало да се очаква облекчение на трафика, буря от нови бизнес дейности дължащи се на подобряващата се икономика е връхлетяла тази пътна връзка.
Той също посочва, че слизането надолу в класацията не означава непременно, че въпросното кръстовище е по-малко натоварено. Може така също да означава, че трафикът минаващ по другите места просто се е увеличил. Когато големите ремонтни пътни проекти започват и свършват, това се отразява активно и на потока автомобили минаващ през определени места.
Веднага след Форт Ли е класиран Чикаго с връзката намираща се на интерстейт 290 и интерстейт 90/94.
След това идва кръстовището на интерстейтите 65 и 64/71 в Луисвил, Кентъки.
Интерстейтите 71 и 75 в Синсинати.
Кръстовището на щатските пътища SR-57 и SR-60 в Лос Анжелис.
SR-18 и SR-167 в Обърн, Вашингтон.
Интерстейт 45 и щатски път 59 в Хюстън.
Инерстейтите 5 и 90 в Сиатъл.
Тези анализи на задръстванията, според ATRI, този път имат няколко уникални компоненти, които включват и данни взети от GPS-ите на комионите и специални алгоритми вземащи под внимание потокът от товари циркулиращ в страната.
От започването на тази програма за анализ през 2010г. са обозначени повече от 259 критични за авомобило-потока места, които би трябвало да се имат предвид при едно по ефективно планиране на пътищата за транспортиране. В доклада се обозначават не само местата критични за възможни задръствания, но се дават и други данни, като средната скорост на трафика и пиковите за натовареност моменти през денонощието.
Брюстер твърди, че тази информация е особено важна за транспортните компании и професионалните шофьори в тяхното планиране за едно по-ефикасно и икономично транспортиране.
ATRI получава коментари от компаниите които постоянно ползват тези данни и например, от тях става ясно, че заради трафикът не може да се очаква навременна доставка в северната част на Атланта в 3 следобед, ако тя не е много внимателно предварително планирана.
Хората от ATRI наистина се надяват, че могат да бъдат полезни с това проучване на всички, чиято прехрана е свързана с транспортният бизнес.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“