Транспортните компании ще подложат 25% от шофьорите си на тест за дрога през тази година

Шансовете през тази година да бъдете извикан във вашата компания, за да ви накарат да пишкате в пластмасова чашка са едно към четири. Федералната Администрация по Безопасността на Моторните Превозвачи е потвърдила, че и през тази година ще се запази квотата от една четвърт произволни тестове за дрога, каквато е била и при предишната година. Това означава че транспортните компании ще бъдат задължени да подложат 25% от шофьорите си на произволен тест за употреба на забранени субстанции.
FMCSA всяка година изисква от автобусните и транспортните компании да изпълнят национална квота за тестване, която подлежи на промени и изменения.
През 2016 година тази администрация е намалила минималното ниво на тестове от 50% на 25%. Такова ниско ниво е имало и преди, за три поредни години –  2011, 2012 и 2013г.
Според Федералните наредби, когато данните за две последователни години покажат, че има по-малко от един процент покачване на позитивните резултати при тестовете, то  FMCSA има право да постанови минимално ниво от 25% на тестове за употреба на забранени вещества сред професионалните шофьори. По всяко време обаче, ако позитивните резултати надвишат 1%, то минималното национално ниво скача автоматично на 50%.
През 2014г. откогато има най-скорошни данни, покачването на позитивните случаи на употреба на забранени субстанции е било от 0,9%. През 2012 и 2013г. покачването на позитивните резултати е било съответно от 0,6% и 0,7%.
Процентът на шофьори карали автомобили под влияние на алкохол (такива с процент на алкохола в кръвта повече от 0,04%) е 0,08%. За 2012 и 2013г. този процент съответно е бил 0,03% и 0,09%.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“