Експериментален метод показва неочаквано добри резултати при лечението на рак на простата

Нов изпитателен метод може да доведе до коренно различен подход при лечението на рак на простата. При него туморът се подлага на стрес чрез големи количества тестостерон и след това когато рязко го лишат от същият хормон, лекарите от  Института „Джон Хопкинс“ са успели да повлияят на развитието на болестта.
Пациент в напреднала фаза на рак на простатата е решил да се подложи на това ново експериментално лечение и този избор се е оказал животоспасяваща стъпка за него. Докторите от световно известното училище по медицина в университета „Джон Хопкинс“, намиращо се в Балтимор, са атакували тумора на пациента с големи количества тестостерон и тази интервенция е довела до пълно излекуване.
Този експеримент е бил проведен под ръководството на професор Сам Денмеаде, който е споделил пред пресата:
„Все още сме в много начална фаза, за да можем да кажем как работи този метод, за да сме способни да го инкорпорираме в парадигмата за третиране на рак на простатата.“
Независимо от всичко, ако следващите резултати на този метод продължават да бъдат обнадеждаващи, това може да доведе до революция в лечението на рака на простата. До сега традиционното лечение на този вид заболяване беше да се ограничи количеството на тестостерон, защото се считаше, че мъжкият хормон стимулира развитието на раковите клетки.
Сегашните тестове са включили 47 души, на които са били проведени най-малко три цикъла с масивна интервенция на тестостерон, последвани от период на ограничение на хормона чрез медикаменти потискащи неговото производство в тестисите на пациентите. Това третиране е известно с името „биполярна андрогенна терапия“ (БАТ).
Докторите използват специфичен антиген, произвеждан от простатата (prostatespecific antigen-PSA), като индикатор в кръвта на пациента за определяне на нивата на канцерогенни клетки и за определяне на развитието на болестта след третиране. Професор Денмеаде е споделил, че след прилагане на новия метод нивото на PSA в кръвта на всичките 47 участници е спаднало, като при един от тях е изчезнало всякакво наличие на PSA.
Коментирайки, че тези резултати са неочаквани и впечатляващи, Денмеаде е планирал да продължи с проучването на още по-високо ниво:
„Ако се окаже че третирането с тестостерон е превъзхождащ метод, нашите надежди са да се предприеме ново и широко проучване. Тук обаче изскача един проблем – това не е лекарство което е собственост на някоя голяма фармацевтична компания, а дженерик тестостерон. От тази гледна точка да се намерят финансови средства, за да се организира мащабно проучване, наистина ще бъде голямо предизвикателство.“
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“