„Ice and snow! Take it slow!“

Според прогнозите предвиждащи големи зимни бури и тежки снеговалежи, тази зима ще е направо ад за шофьорите. Слава Богу, че Америка има изградена гъста мрежа от професионално обслужващи бизнеси, готови да помогнат на хората, които са на път и да им дадат възможност да се движат дори и през най-лошите и студени атмосферни условия. Всички ние, които сме в транспортната индустрия, сме научили едно нещо много добре – не се ли движат колелата на камиона, не се движат и пари към нашите джобове. Така че, не трябва да се оставяме лошото време да ни остави без работа и надежда. Ако възнамерявате да карате през тази зима прочетете внимателно следващият материал. Тези съвети могат да бъдат от полза както за професионалните шофьори,  така и за водачите на леки автомобили.
Добрата видимост е първото нещо, което трябва да вземем под внимание, за да се погрижим за нашата собствена безопасност и тази на другите.
1. Използвайте само висококачествени и надеждни материали за да държите стъклата и огледалата на автомобила си перфектно почистени.
2. Подменяйте периодично чистачките си на всеки 6 или 12 месеца, за да осигурите те да не са износени и да лягат плътно по стъклото. Старите чистачки обикновено имат износени гумени ръбове, които скърцат, свирят, задират или се навлачват при маховите движения Това значително намалява ефективността на тяхната работа.
3. Използвайте специално пригодена за студено време течност, при почистване и размразяване стъклата на автомобила. Флуид с ниско качество може да причини нацепване на думичките, тяхното „събличане“ и евентуално нараняване или надраскване на самия прозорец.
4. За да се избегне евентуалното ограничаване на видимостта, добра идея е да се третират стъклата с химикал срещу мъгла или влага появяваща се отвън или отвътре.
Оборудвайте добре вашият камион за зимата.
Има някои шофьори-късметлии, които или живеят на юг, или са си „надвили над масрафа“ и могат да си позволят да не шофират през зимата. Повечето обаче, за да изхранват семействата си трябва да стоят на пътя дори и през лошо време. Първите обаче не бива да забравят, че през последните години снежни бури бяха отбелязани в Арканзас, Тенеси, Северна Каролина, че дори и в Джорджия. Така че, по-добре е човек да е подготвен за всякакви изненади.
По-долу ви предлагаме няколко начина, как да подготвите камиона си за суровите зимни условия:
•     Акумулаторите – студеното време има тенденция да изтощава акумулаторите много бързо. Проверявайте често и навреме износването и заредеността на вашите батерии.
•     Добавки в горивото – всеки шофьор знае че през зимата горивото може да се сгъсти и дори да се „желира“, но не всеки знае защо. Това се дължи на наличието на парафин (хидрокарбоново съединение) в нафтата. При ниски температури той кристализира и абсорбира наличната влага и вода в горивото, като я превръща в смес подобна на желе. Какво е разрешението на проблема? Да се използва специално зимно гориво, или, ако се налага, да се слагат химически добавки на всяко зареждане, които да предотвратят процеса на желиране.
•     Охладителната система – да, звучи парадоксално, но едно от нещата, за които най-много трябва да се грижите през зимата е тя. Щателни проверки на състоянието на радиатора, ремъците и маркучите трябва да се извършват стриктно и навреме. Също, не трябва да се забравя да се провери антифриза, дали той е разреден в правилно съотношение, така че да се намали рискът от замръзване.
•     Горивният филтър и водният сепаратор – всеки ден водният сепаратор трябва внимателно да се наблюдава и ако се налага, трябва да се източва, така че да се избягнат потенциални замърсявания. Навременната смяна на горивният филтър е стъпка, която запазва и двигателя.
•    Въздушният подсушител – това е механизмът, който не позволява вода или влага да проникне във въздушните магистрали и от там в спирачната система, където може да замръзне. Вижте дали той работи и дали е в изправност. Ако е нужно сменете филтъра му.
•    Нагревателите на блока на двигателя – именно защото дизеловите двигатели при работен режим изискват по-голяма температура, през зимата те е много по-трудно да бъдат стартирани отколкото бензиновите. Камионите, които пътуват при по-тежки зимни условия трябва да бъдат оборудвани с нагреватели на блока на двигателя, които да се включват когато са паркирани за по-дълго време, за да се избегне този проблем.
•    Налягането на въздуха в гумите – студа свива въздуха, налягането пада, разходът на горивото се увеличава и износването на гумите  може да стане опасно бързо. Ако се налага, помпайте гумите по-често до необходимото налягане.
•     Дръжте на разположени неща от първа необходимост в камиона – докато авариите през лятото могат да причинят голямо неудобство, то тези през зимата могат да бъдат животозастрашаващи. Наред с всичко необходимо, дръжте в камиона запаси от студена вода, топли дрехи, зимни обувки, лопата, фенерче с резервни батерии, одеяла, медицински материали за първа помощ, магнезиеви пръчки (flares), радио (или/и смартфон), горивни добавки за размразяване на дизела, храна и питейна вода.
Разбира се, след като сте оборудвали правилно камиона, най-важното нещо, което остава е подходящото шофиране при зимни условия. Ето и някои неща, които трябва да вземете под внимание:
•     Спазвайте ниска и съобразена с времето скорост – това е факторът, който най-много допринася за катастрофите които стават през зимата.
•     Спазвайте подходяща дистанция – оставете необходимото разстояние между вас и автомобила отпред. За различните условия и ситуации тя е различна, но обикновено това е приблизително ¼ миля.
•     Избягвайте да карате в група – стремете се да карате самостоятелно, като целта е да се постигне по-голяма дистанция между вас и автомобилите, които ви заобикалят.
•     Не използвайте задните светлини на автомобила пред вас като пътеводител – когато вали тежък сняг видимостта е много ниска и при положение, че виждате светлините на автомобила пред вас, това означава, че карате много близко. Спазването на подходяща дистанция е особено важно при лошо време. Ако водещият направи някаква грешка, то неминуемо и вие ще я повторите. Гледката през зимата на камиони които са излезли групово от магистралата в канавките е често срещано явление.
•     Взимайте навременни и правилни решения – ако времето е толкова лошо, че се налага да спрете да карате, направете го навреме и без да се колебаете. Намерете подходящо място и там изчакайте атмосферните условия да се подобрят.
•     Не спирайте на пътният банкет – това е особено опасно при намалена видимост. Другите участници в движението могат да се заблудят от вашите задни светлини и да помислят, че сте на пътя и се движите. Те биха могли да ви ударят с голяма скорост отзад.
•     Избягвайте излишни геройства – когато си имате работа с тежки пътни условия, не обръщайте прекалено внимание на странични фактори като излишни претенции от страна на диспечерите, часовете в шофьорските дневници или каквото и да е притискане, от когото и да е било. Не поставяйте живота си в опасност а и този на останалите, само за да угодите на някой, който иска да му закарате товара на време, без да се съобразява с рискът, на който ви излага. Орден няма да ви дадат, но дори и да ви дадат много е вероятно да го носи някой друг.
•     Спирането – някои шофьори си позволяват да ползват моторна спирачка при не много добри пътни условия, други решително избягват да го правят. Всичко зависи от правилната лична преценка какво означава „не много добри“ пътни условия. Никога не използвайте моторна спирачка (Jake Brake) на заледени или заснежени пътища.  Много внимателно употребявайте крачната спирачка, особено ако цялата композиция не е в права линия. Не натискайте силно педала докато не я изправите напълно. Ремаркето може да се приплъзне и да се завърти до позиция „джобно ножче“ (jack knife), когато то е прибрано до влекача, така че само авариен екип може да помогне. При лед и сняг, много често когато се намалява скоростта на влекача ремаркето продължава да се движи. Особено трябва да се внимава с леките или празни ремаркета.
•     Проверете преди да тръгнете дали всичките системи на камиона, например като размразителят на предното стъкло и парното работят изправно. Не забравяйте: чистачките, мотора на чистачките, светлините (особено стоповете и задните габарити). Напълнете догоре флуида за почистване на предното стъкло, източете влагата от въздушните резервоари, проверете спирачките, почистете прозорците и огледалата и проверете техните нагревателчета (ако те са оборудвани с такива). Всичко това трябва да стане преди тръгване.
Дръжте горивните резервоари по възможност пълни за допълнителна тежест, която ще увеличи степента на сцеплението на гумите с пътя. Разбира се, тук най-важно е дали те са в добро състояние и дали имат подходящ за сезона грайфер.
•    Не забравяйте да почистите светлините на камиона и ремаркето от сняг, лед и сол която се разсипва по пътя.Те могат да бъдат жизненоспасяващи при намалена видимост. Обърнете особено внимание на предните фарове, защото те обикновено най-много се замърсяват.
Сега вече, може би, ви става ясно, защо за най-мъжката професия се счита тази на тръкара. Тук разбира се не трябва да забравяме и хилядите жени, между които и много българки, които се сражават наравно с мъжете по пътищата на Америка, за да осигурят прехрана на семействата си.
Нека да завършим с едно кратко стихотворение-шега, тип „хайку“, което може да се прочете по светещите табели по време на най-суровите снежни бури Америка.
„Ice and snow!
Take it slow!”
При един свободен превод на български тава би звучало приблизително:
„Лед и сняг!
Давай бавно!
Няма как!“
Колко хубаво е, че департамента по транспорт има чувство за хумор. Нека не губим и нашето.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“

Предоставената информация не е заместител за квалифициран съвет или/и личен опит. Редакцията и авторите не поемат отговорност при грешно тълкуване на материалът от читателите. Вземането на правилно решение е въпрос на лична отговорност.