Синята светлина и човешкото зрение

Професионалните шофьори трябва да имат добро зрение. Това е неоспорим факт. Те са подлагани на периодични и безкомпромисни проверки за състоянието на техните очи. За съжаление статистиката показва, че все повече хора имат проблеми със зрението още преди да вземат даже и любителски книжки. На какво се дължи това?
Според ново проучване на VSP VisionCare, средностатистическото дете в Америка навършвайки 17 г. вече е прекарало време еквивалентно на шест години, взирайки се в електронни дигитални устройства.
Това изследване показва, че дори и повечето родители да са притеснени за зрението на децата си, над 60% от тях не си дават сметка за вредното влияние на синята светлина, която се излъчва от електронните устройства. Когато влезе в окото тя причинява отрицателен зрителен ефект, защото се разфокусира преди ретината и се възприема по-скоро като отблясък.
Като се започне от смартфоните, таблетите и се стигне до лаптопите и телевизорите екрани от течни кристали, днес всяко семейство е обкръжено с устройства, които излъчват синя светлина. Хората прекарват все повече и повече време взирайки се в различните екрани и това води до изключително големи нива на излагане на въздействието на тази светлина. Признаци на изключително натоварване на зрението се наблюдават масово, особено при децата. Изморени и сълзящи очи, зачервявания, главоболие и неспособност да се фокусира, са все по-често срещащи се симптоми.
 „Вкъщи, в училище или на работа нашите очи постоянно са изложени на претоварването от синята светлина – твърди оптометриста Гари Морган. – Технологичните нововъведения продължават непрекъснато да променят нашият начин на живот и ни дават възможност да бъдем по-ефикасни и повече обществено интегрирани, но независимо от всичко не трябва да забравяме за негативните ефекти.“
Доктор Морган предлага следните съвети за ограничаване вредното влияние на синята светлина върху нашите очи:
•    Периодични прегледи на очите: Годишен преглед при очен лекар е изключително важен за цялото семейство. Попитайте вашият лекар за най-добрите начини да намалите претоварването на очите, като например очила със специално покритие, което може да абсорбира и неутрализира синята светлина. Такива като Sharper Image TechShield.
•    Спазвайте правилото „20 на 20 на 20“: Дайте почивка на очите си на всеки 20 минути, като гледате поне 20 секунди, нещо което да е на най-малко 20 фута далеч (6 метра).
•    Поддържайте „дигитална“ дистанция: Намерете комфортна работна дистанция от вашият екран. Това е особено важно за децата, тъй като интензитета на светлината е много по-голям когато сме по-близо до нейният източник. Децата имат по-къси ръце и по тази причина получават и по-голямо облъчване. Те трябва да държат електронните устройства колкото се може по-далече от очите си.
•    По-слаба осветеност на екрана: Намалете яркостта на екрана, за да намалите излъчването на синята светлина. Това е особено валидно в по-късните вечерни часове.
•    Намалете времето прекарано пред екрана преди лягане: Синята светлина може да забави образуването на мелатонин, който всъщност ни помага да заспим. Намалявайки времето прекарано пред телевизора или компютъра може да ни помогне по-бързо да се озовем в леглото.
Повече информация за вредното влияние на синята светлина може да намерите на сайта SharperImageVision.com
Доктор Морган твърди:
„Докато учените продължават да изучават дълговременните вредни ефекти на синята светлина върху човешкото зрение, наша е отговорността максимално да намалим натоварването върху очи си.“
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“