Защо трябва да ядем на Нова Година повече кисели краставички

Много от шофьорите, както и спортистите също, от време на време получават схващания на мускулите на крайниците си. Има ли някакъв начин да се избегне този проблем?
Общоприето мнение е, че схващанията на мускулите се получават в резултат на слабо хидратиране, недостатъчни електролити като сол и потасиум или комбинация от двата фактора. Досега това беше единственото обяснение, сега обаче се появи нова теория, която вижда причината за схващанията на мускулите, като следствие от неправилен синхрон на сигналите идващи от невроните, отговорни за двигателната дейност. Или с други думи казано, някои от схващанията на мускулите започват не от самите мускули, а от нервите. Това би могло да бъде обяснение, защо атлетите които внимават винаги да бъдат много добре хидратирани все пак получават схващания на мускулите… Защо някои хора ги застига този проблем дори по време на сън? Допълнителното поемане на сол и потасиум не винаги е задължително разрешение на проблема.
Тук се крие и причината защо понякога пиенето на сок от кисели краставички или други течни екстракти, които имат силно лютив или кисело-горчив вкус биха премахнали или поне облекчили схващанията.
Нов подход за контролиране на този проблем усилено се пропагандира от Нобеловият лауреат невролога и биофизиолога Род МакКинон. След като той и неговият колега невролог от Харвард,  д-р Брус Бин са имали много лошо преживяване със схващане на ръка, през време на пътешествие с кану, те са се зарекли да намерят разрешение. Това, до което са достигнали е теорията, че пиенето на силно кисели или горчиви сокове може да облекчи проблема. Те смятат, че когато вкусовите рецептори на устата и есофагуса се претоварват, нервната система е по-малко склонна  да подаде грешни сигнали, които да доведат до схващания на мускулите. Тази година, след като двамата учени са представили резултатите на тяхното проучване пред Американската Академия по Неврология и Американският Колеж по Спортна Медицина, те са започнали да разпространяват спортна напитка с кисело-горчив вкус, която според тях може да предотврати схващания на мускулите за 5 часа. Дали това наистина ще работи? Ако сте скептични и не искате да си рискувате парите, следващият път когато получите схващания може да опитате сок от кисели краставички.
Бъдете здрави!
Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“