Безсъние и затлъстяване

В днешният съвременен и напрегнат начин на живот, посочването на проблема с постоянното недоспиване и неговите катастрофални последици за човешкото здраве, става все по-наложителен. Милиони хора са принудени да работят все повече и повече седнали и обездвижени, като времето за допълнителната работа идва за сметка на количеството сън от което така много се нуждаем. Същевременно броят на тези, които страдат от прекомерно затлъстяване расте катастрофално.

Ако статистически можехме да пресеем и анализираме всички ежедневни въпроси, с които хората се обръщат към личните си лекари по повод недоспиването и прекомерните килограми, най-вероятно щяхме да формулираме следният въпрос:
„Уважаеми Докторе, през последната една година че и повече страдам от постоянно безсъние. Сега, не стига, че нервите ми са крайно опънати, ами постоянно качвам и килограмите. Има ли нещо общо между тези два на пръв поглед нямащи никаква връзка помежду си проблеми?“
Нека да се опитаме да отговорим на този въпрос по следният начин:
„Уважаеми Пациент, Д-р Стюард Куан, професор по сънна медицина в болницата асоциирана с Харвард, „Брингам“, потвърждава връзката между безсънието и прекомерното затлъстяване. Той твърди, че започват да се натрупват нарастващи доказателства, които доказват връзката между липсата на сън и неконтролируемото затлъстяване. Например, в Америка данните показват, че с намаляването на часовете за сън, от които населението се нуждае, през последните десетилетия се наблюдава покачване на броя на случаите на хора с изключително голямо наднормено тегло. В широкомащабно изследване проведено наскоро, връзката между тези два проблема вече е установена.”
Но какъв точно е биологичният механизъм, по който се осъществява тази връзка? Това изследване, което е публикувано в медицинският журнал „Сън“, дава известна представа в тази насока.
Изследователите са изследвали целева група от млади хора в продължение на 4-ри нощи. На едната група са били разрешени 4-5 часа сън, а на другата 8-5 часа сън през нощта. На края на изследването учените са измерили нивото на двата хормона, които контролират чувството за глад – грелин (увеличаващ апетита) и лептин (намаляващ апетита). В групата на тези с по-малко сън, балансът на тези два хормона е бил чувствително нарушен, в полза на повечето апетит. Това са резултати, до които са стигнали и предишни изследвания, но този път се е появило нещо ново. Консумирането на така наречените снаксове – храни с високо съдържание на тлъстини, протеини и сол, е било значително по-високо при групата осъдена на недоспиване. Учените са били впечатлени от високите нива на хормона грелин, възбуждащ апетита при тези, които са консумирали повече снаксове. Този хормон стимулира също и центровете в мозъка, които изпращат сигнали за награда.
Всичко това показва, че недоспиването не само ни прави по-гладни, но и ни дава фалшиво чувство на удовлетворение, когато ядем. Притисната от тези два мощни фактора, нашата воля няма много шансове и бързо се предава. Тези впечатляващи резултати изискват по-нататъшни изследвания, но и така те доказват вече утвърдена истина – достатъчното количество сън е изключително важно за човешкото здраве. По-специално може да се каже също, че адекватният сън е основен метод при борбата с неконтролируемото затлъстяване.
Недостигът на сън наред със затлъстяването също е свързан и с много други здравословни проблеми. Едни от тях са трудности с умствената дейност и състоянието на депресия. От тук идват и увеличените рискове от произшествия и катастрофи и травмите свързани с тях. Да не забравяме и сърдечните проблеми, които се катализират в следствие на недоспиването. Цялостното отслабване на организма също може да бъде по причина на недоспиване, което да е довело до недобро фукциониране на имунната система. Например хората с хронична липса на сън, не могат да се радват на същите добри резултати от ваксините, така както тези, които са бодри и добре отпочинали. И не на последно място да не забравяме за големият риск при недоспиващите, да развият диабет тип 2, дори и когато не са с наднормено тегло.
Все пак от колко часа сън имаме нужда?
Хората са различни. Някои имат нужда от повече сън, който се полага на средностатистичният човек, други могат и с по-малко. За хора на възраст между 26 и 64 години се препоръчва между седем и девет часа сън. За хора на възраст над 65 години препоръката е за сън от седем до осем часа на денонощие.
Така че, на въпроса: „Има ли връзка между затлъстяването и безсънието?“, категорично може да се отговори – Да! Едното може да доведе до другото, а двете могат да се причинят от различни психологични проблеми като депресия или невроза. Обърнете се към вашият лекар, за да намерите разрешение за подобрение на вашето психично състояние, ако се налага, така че да намалите теглото си и да подобрите качеството на съня си.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“