За любимото кафе

Така и така, вече най-вероятно сме седнали да прегледаме любимият си вестник „България СЕГА“ на сутрешно кафе, нека да използваме момента да поговорим за кафето.
Всяка секунда в света се консумират 26,000 чаши кафе. Американците пият повече кафе от която и да е друга нация, като 83% от тях са редовни консуматори.
За професионалните шофьори на камиони малка доза кофеин може да се окаже въпрос на оцеляване. Шофьорите на дълги дистанции в Америка – тръкарите, споделят, че често пият кафе, за да останат будни зад волана. Статистиката показва, че при „пиячите“ на кафявата течност, 63% е по-малко вероятно да се случи произшествие отколкото при останалите шофьори. Кофеина от кафето ни държи будни, като променя химическият състав на мозъка ни, блокирайки химикала наречен аденозин, който всъщност ни помага да заспим.
На територията на САЩ кафе се произвежда само в Хавай и Пуерто Рико. Америка внася повече от 3,3 милиарда паунда кафе всяка година, като първите три най-големи страни-вносители са Бразилия, Виетнам и Индонезия.
Дали всекидневното пиене на кафе е полезно?
Този въпрос няма еднозначен отговор, но много често здравните специалисти са повече „за“, отколкото „срещу“ кафето.


Проучванията показват:

•    Кафето може да намали риска от заболявания като диабет тип 2, рак на дебелото черво, сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт, рак на черният дроб, камъни в бъбреците и паркинсон.
•    То съдържа голямо количество антидиоксанти, които са важни при борбата на човешкият организъм с много болести. (Тук трябва да се посочи, че след процеса на изпичане на зърната, антидиоксантите стават още по-потентни. Статистиката показва, че основният източник на антиоксиданти в диетата на американците идва от кафето. (Може би, именно защото те са първенци в неговата консумация.)
•    През 2011 година проучване на Училището за здравеопазване при Харвард е публикувало информация, че при мъже които пият шест или повече чаши кафе на ден е с 60% по-малко вероятно да се развие рак на простатата и да се достигне до фатален край. През 2008г. изследване в шведският уневерситет „Лунд“сочи, че интензивната употреба на кафе при някои жени може да намали рискът от рак на гърдата.
Консумирането на кафе обаче, има и лоши страни. Една от тях е лошият дъх на устата, като за това има и физиологично обяснение – кафето създава благоприятна среда за развитието на орални бактерии, изсушавайки устата и намалявайки притока на слюнка. Така че, може би е добра идея заедно със сутрешната чаша кафе да си вземем и дъвка. Първо, за да освободим по-голямо количество слюнка при дъвчене, второ евентуално да „маскираме“ неприятният дъх.
От къде всъщност оригинално идва кафето?
Съществуват различни теории кой е го открил и от къде идва първото кафе. Има единогласие обаче, че то се появява някъде през 15-ти век. Първите сведения за употреба на кафе пристигат от Йемен, където неговите семена са били отглеждани и изпичани в мюсюлманските обители около града Мока. Модерният термин „мока“ често се използва, за да се опише комбинираният вкус на кафе и шоколад, но преди се употребявал само за това кафе, което е било транспортирано от пристанището Мока в Йемен, от където е ставала основната търговия по море.
Много по-късно, чак през 19 век европейците прибавят шоколадовия вкус.
Друга теория поставя като първооткриватели на кафето етиопците, които първи са започнали да берат и пекат кафени зърна от диви храсти. Йеменските търговци по-късно започват да търгуват с тези зърна. До края на 16 век кафето вече се е разпространило по цяла Северна Африка и Близкият Изток. Днес повечето от кафето в света се отглежда в така нареченият кафеен пояс – ширината на земното кълбо между Тропика на рака и Козирога. Кафето най-добре вирее в тропически условия, там където има богата почва, топъл климат и обилно слънце и валежи.
Какво остана да се каже за кафето?
За напитката, която е една от най-консумираните в света, обикновено консуматорите не знаят много неща:
•    Зърната на кафето всъщност са ярко червени. По цвят и форма много напомнят на нашенските шипки. Ако се отстрани „месото“ на плода вътре, могат да се намерят две големи семки. Точно те внимателно се събират, измиват и след това се изпичат.
•    През 18-век хората обикновено са пиели кафе от  плоски съдове, такива каквито сега използваме за подложки на чашите, защото по-голямата повърхност е позволявала на течността да изстива по бързо.
•    Растението което ни дава кафето използва кофеина като средство за самозащита. Когато неговите листа изпадат по земята, те замърсяват почвата с кофеин, като правят трудно и невъзможно други растения да растат наоколо.Този химикал също е токсичен и за някои видове насекоми.
•    Така нареченото „instant” кафе е било открито от японо-американският учен-химик Сатори Като през 1901г. През 1906г. друг американски химик, Джордж Констант Уашингтън прави възможна първата масова продукция на „инстант“ кафе (в свободен превод – мълниеносно кафе).
•    Двете котки, които са поставили световен рекорд по дълъг живот са пили кафе всеки ден. Котката наречена Криим Пъф, която е доживяла до 38 г. е била собственост на Джейк Пери, който всеки ден я хранел с шунка, яйца и броколи, и никога не е забравял да я подкрепи и с кафе. Предишната котка на Пери, която е била на същата диета е също рекордьор и е доживяла до 34г.
•    След петрола кафето е най-търгуваната суровина в света.
•    Повече от една трета от американците днес пият всяка сутрин чаша специално приготвено кафе.
•    Употребата на кафе приготвено по традиционен начин бързо намалява.
Наздраве!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“