Често задавани въпроси за горивото

Една от най-често срещаните думи в речника на хората, които се занимават с транспортен бизнес, е думата “гориво”.
„Какво става с цената на дизела?“ – е въпрос, който е задaван с ужас от милиони хора. Всеки ден джобовете ни олекват чувствително като напускаме бензиностанциите. От тази течност със специфична миризма зависи дали хората се усмихват, качеството на живота им (така нареченият „стандарт“), че дори и тяхното базисно оцеляване.
Предлагаме ви  отговорите на някои най-често задавани въпроси на тази тема?
Какво плащаме на помпата в бензиностанцията?
Отговорът на този въпрос е най-добре да се представи с диаграма.

Първата колонка е за бензина а втората за дизела. Продажната цена е взета за септември 2016, която е била съответно 2,22$ за бензин и 2,39$ за дизелово гориво. Дадени са и 4-рите големи групи разходи (отгоре-надолу): правителствени такси, транспортни и маркетингови разходи, разходи за рафиниране (дестилиране) и търговската цена на суровият петрол.
Защо плащаме повече за дизеловото гориво, а по-малко за бензина?
Цената на нафтата, която се използва за автомобилно гориво е по-висока от бензина почти без прекъсване от септември 2004г. Това е ситуация съвсем различна от предишните тенденции когато цената на нафтата винаги е била по-ниска от цената на бензина с малки изключения през студените зими, когато повишеното търсене на нафтата за отопление е покачвало цените за кратък период. Като обяснение за сегашната ситуация се изтъкват три главни причини:
1. Търсенето на горива и петролни дестилати продължава да е сравнително високо в Европа, Китай, Индия и САЩ.
2. Преминаването към консумирането на не толкова вредни и ниски на съдържание на сяра горива в САЩ, повишава цената на тяхното производство и дистрибуция.
3. Федералната такса на нафтата използвана за гориво, от 24.4 цента, е с 6 цента по-голяма от тази, която е наложена на бензина.

Колко галона гориво се произвеждат от един барел суров петрол?
През 2015 година рафинериите в САЩ са успели да произведат средно по 19 галона бензин и 12 галона нафта с ултра-ниско ниво на сяра (тук се включва както и нафтата за транспорт, така и тази за отопление) от един барел, който съдържа 42 галона суров петрол. Не бива да се забравя фактът, че от суров петрол се произвеждат и много други продукти. Рафинериите периодично се фокусират върху тяхното производство, за да отговорят на възникналото търсене и да максимизират печалбите си.
Какво количество въглероден двуокис се отделя при изгарянето на бензина и дизеловото гориво?
Около 19,64 паунда СО2 се отделят при изгарянето на един галон бензин, който не съдържа етанол. Около 22,38 паунда се отделят при изгарянето на един галон дизелово гориво. Когато се изгаря един галон от чист етанол, количеството на отделения въглероден двиокис е 12,73 паунда.
Изчислено е, че консумацията на бензин и дизел в САЩ за 2015г. е предизвикала отделяне на тотално количество от 1,545 милиона метрични тона въглероден двуокис в земната атмосфера.
Кога е била построена последната рафинерия в САЩ?
Към 1-ви януари 2016 в САЩ са оперирали общо 144 рафинерии. Две нови рафинерии са започнали производство през 2015г в Хюстън и в Корпус Кристи. Независимо от това трябва да се подчертае фактът, че най-новата рафинерия с промишлен капацитет е била построена през 1977г. в Гаривил, Луизиана. При откриването си тя е имала капацитет от 200,000 b/cd а през 1-ви януари 2016 нейният капацитет е достигнал до 539,000 b/cd.
Изумителен е фактът, че при огромните разходи които федералното правителство има за различни проекти, в това число и военни, не се отделят инвестиции за толкова важна инфраструктура каквито са рафинериите за петролни дестилати.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“
Данните са взети от сайта на агенцията за опазване на околната среда – EIA.