Здравна грижа за професионалните шофьори

Да се намери подходящ доктор в подходящ момент е голям проблем за всички, но това е особено вярно за хората, които постоянно са на път. Дори те да имат лекар и здравна застраховка на разположение, когато са си в къщи, шофьорите повечето време прекарват на пътя, като буквално превръщат техните камиони в места за живеене. За щастие един лекар от щата Виржиния е решил да допринесе колкото може за облекчаването на този проблем.
Доктор Роб Марш е установил лекарска практика в долината Шанандоа. По всички стандарти той се представя като добър и надежден областен лекар. Постоянно се обажда по домовете на неговите пациенти, грижи се и има пряк личен контакт с тях. Най-близката болница е на около 40 мили, така че когато стане дума за здравен проблем той е на първа линия.
Доктор Марш обича професията си, и макар че я счита за дълг към обществото все пак е принуден да признае, че да си лекар в труднодостъпните части на щата Виржиния е голямо предизвикателство.
„За да можеш да си вършиш работата все пак трябва да имаш някакъв бюджет“, споделя той.
Това е тенденция която се наблюдава днес по цялата страна – да се практикува медицина е скъпо струваща дейност, което принуждава повечето лекари да се откажат от самостоятелната практика и да си потърсят работа в болници. През миналата година само 17% процента от лекарите в САЩ са били на собствена практика.
За щастие доктор Марш е намерил изненадващ начин да „подхрани“ бюджета си с нови и неочаквани пациенти. Областта където той работи е натоварена транзитна зона, по която пътуват много камиони. По точно около 20 000 на година или по 700 на денонощие. Един ден, когато собственикът на местният трък-стоп е достигнал до идеята за отваряне на лекарски кабинет, той е отправил предложение към мистър Марш. Отначало лекарят се е колебаел:
„ … но след няколко разговора, все повече и повече започна да ми става ясно, че може би това би било добър начин за допълнителен доход за нас и вместо да вдигам цените за моите пациенти, бихме могли да правим периодични медицински прегледи за здравна квалификация на професионалните шофьори.“
Марш е преустроил едноетажна сграда в непосредствена близост до трък-стопа „Уайт“ (White’s truck stop) за база на неговата нова практика и предлага медицинско обслужване както на местните резиденти, така и на транзитно минаващите професионални шофьори.
Тръкарите веднага са оценили бенефитът да имаш лекар на разположение, който да можеш да посетиш в случай на нужда. Дали те имат нужда от помощ в случай на настинка или става дума за някакъв хроничен здравен проблем, като високо кръвно налягане например, да имаш „под ръка“ лекар, на който да можеш да разчиташ, е наистина прекрасно.
Точно това е и целта на доктор Марш. Той иска да създаде нещо много повече от обикновена лекарска практика – истинска връзка на доверие между него и неговите пациенти. Нещо, с което неговият екип да се гордее.

„Има само четири или пет трък-стопа в САЩ, които да предлагат такова обслужване – казва той. – Аз бях в два от тях и забелязах че прегледите се извършват във временно паркирани ремаркета на „походни условия“. Тук ние се опитваме да извършим задълженията си по професионален начин, така че всички ние да бъдем горди с резултатите.“
Допълнително той държи да бъде подчертано, че неговите ангажименти с професионалните шофьори са не само въпрос на печалба:
„Парите не са основен мотив, поне не за мен.“
В допълнение на обслужване на неговата шофьорска клиентела доктор Марш отделя внимание и на местните пациенти. Той е получил много ценен опит, когато е бил армейски лекар в известните по цял свят части за бързо реагиране „Делта Форс“.
Марш е очевидец и участник на събитията в Сомалия и в Могадишу, описани в филма излязъл през 2001г. „Свалянето на черният ястреб“ (Blackhawk Down). Там, докато се занимавал с ранените войници, внезапен взрив за малко не е отнел живота му. Само молитвите на хората от неговият роден град, според него, са му спасили живота. Доктор Марш счита, че сега е негов ред да помогне на останалите.
„Струва ми се, че когато даваш, в същото време и получаваш, особено когато го правиш за хора от твоята общност и обкръжение, можещи да го оценят – казва Марш. – Усещам много позитивно излъчване когато се грижа за пациентите. Усмивката на детското лице, топлото ръкостискане на професионалният шофьор, за мен значат много.“
Клиниката на Д-р Марш предлага DOT тестове за наркотици и алкохол със записване за същият ден, като кабинетът му е отворен от понеделник до четвъртък от 8 ч. сутринта до 5 ч. следобед. В петък работният ден свършва в 4 ч. следобед.
Ако се нуждаете от повече информация за практиката на д-р Марш може да посетите сайта (whitestravelcenter.com/page/health-care) или да се обадите на тел. (504) 490-2527.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“