Излязоха данните за катастрофите с фатални резултати по пътищата на САЩ за 2015г.

Националната администрация по безопасността на движението (NHTSA), дава данни от които става ясно, че се наблюдава увеличение от 4% в сравнение с 2014г., при случаите със смъртен резултат, в които е участвал и камион.
Общо агенцията открива увеличение от 7,7% на смъртните случаи при всички катастрофи станали през 2015г. Изчислено е, че общо 35 200 души са загинали по пътищата на Америка през 2015г., което е значително повече от броя на загиналите през 2014г., който е 32 675.
Ако трябва да се доверим на публикуваните данни излиза, че 2015г. е била с най-много смъртни случаи след 2008г., когато бройката е достигнала 37 423 загинали.
Едно от възможните обяснения е факта, че общото количество на пропътуваните мили по пътищата на САЩ се е увеличило с 3,5% през 2015г. в сравнение с 2014г.
Диаграма 1

(Увеличението на процентите е дадено съобразно със данните за 2014г.)

Данните на NHTSA показват значително увеличение на смъртните случаи при мотоциклетистите, както и на така наречените „външни“ участници в пътното движение, като пешеходци и велосипедисти в сравнение с 2014г. Както е видно от диaграма 1 в 9 от всичките 10 региона в САЩ се наблюдава увеличение на смъртните случаи през 2015г. Единственият регион където се наблюдава намаление е 6-ти състоящ се от щатите: Мисисипи, Луизиана, Оклахома, Тексас и Ню Мексико. Регион 10 където влизат: Монтана, Айдахо, Орегон, Вашингтон и Аляска е с най-голямо увеличение на катастрофите с фатален край – 20%.
Диаграма 2

(Тук първата колона дава случаите, в които има замесен камион, втората нов шофьор, а третата е за предотвратимите произшествия)
„Всеки американец би трябвало да има възможност да шофира, пътува или ходи до избраното до него място в условия на пълна безопасност и по всяко време – казва секретарят на US Transportation Антъни Фокс. – Ние постоянно анализираме данните, за да разберем кои са факторите допринасящи за тези катастрофи и в същото време агресивно тестваме новите технологии свързани с безопасността по пътищата. Идват нови начини, с които може да се контролира поведението на шофьорите и нови начини, с които бързо да се анализират събраните данни като в този процес трябва да се включат всички хора ангажирани в безопасността по пътищата, за да се посрещне това предизвикателство.“
Председателят на NHTSA Д-р Марк Розкайнд смята, че общото увеличение на пропътуваните мили по пътищата на САЩ е само част от голямата картина:
„Сега, когато икономиката се възстановява и цените на горивото падат, повече американци са по пътищата като карат и повече мили – казва той, – но този факт само частично може да обясни увеличението на катастрофите със смъртен изход, 99% от случаите могат да се свържат с неподходящо решение или човешка грешка, така че това което трябва да се направи е да се продължи да се работи в посока на подобряване на поведението на водачите и да се внедрят нови технологии, които не само да помагат при шофиране но и да предотвратяват катастрофите.“
Окончателният доклад по този въпрос ще бъде публикуван в края на тази година.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“