Ето как да надхитрим зимата

В съвременният и напрегнат начин на  живот винаги е предизвикателство да останем в добра психическа и физическа кондиция. Настъпващата зима ще прибави и още трудности в тази насока. Това, което ни чака е по-малко слънце, студено време и идващ сезон на настинки и грип. Като прибавим и предстоящите празници с приятни или понякога не толкова приятни изживявания, задачата как да се запазим здрави и работоспособни, трябва да влезе в нашите непосредствени приоритети.
Предлагам ви три прости стъпки, които биха могли да ви помогнат да останете във „форма“ през зимата:
1. Никога не е късно да си направите ваксина против грип.
Много хора си мислят, че да се приеме инжекция или орален спрей против грип, след като ноември вече се изтърколил, е прахосване на време и средства, но центърът по контрол и предотвратяване на болестите в САЩ твърди друго. Според здравната агенция докато вирусът на грипа се разпространява, ваксината никога не е излишна. Както сочи статистиката, голям брой хора се разболяват дори и през май. Според специалистите, всички хора на възраст от шест месеца до над 85 години, е препоръчително да бъдат ваксинирани против грип.
Повечето от нас свързват грипа с пропуснати работни дни и с физическо неразположение, малцина си дават сметка обаче, че той може да доведе до много по сериозни последици, включително и смърт. Повече от 200,000 души на година в САЩ са хоспитализирани в резултат на разболяване от грип. През отминалият 30 годишен период, годишната смъртност при разболелите се от грип варира между 3 000 и 49 000 случая годишно. Хората над 65 г. и малките деца, тези със заболявания като диабет, астма, сърдечни проблеми са изложени на най-голям риск от усложнения при заболяване. Ако сте в тази група или пък сте в контакт с малко дете, което не може да бъде ваксинирано, желателно е да вземете предпазни мерки.
2. Спазвайте добра хигиена.
Ако се разболеете от заразно заболяване, което се предава по дихателен път, мислете за останалите. Да кашляте в шепа, или да си издухвате носа с пръсти са „техники“ от миналият век. Такива практики всъщност водят до разпространение на болестта вместо да я ограничават. (Само си помислете за всички тези неща, които после ще докоснете, когато влезете в трък-стопа.)
Според агенцията за контрол на заразните болести, да се кашля и да се изсеква в хартия, която после да бъде изхвърлена е идеалното разрешение. Дръжте парчета мека хартия на разположение по джобовете си или на удобни места в кабината на камиона.
Ако случаят ви свари неподготвен и вие все пак трябва да кихнете, а пък нямате кърпа, направете го в посока на горната част на ръкава или в областта на лакътя.
Независимо дали кихате в хартия, кърпа или ръкав гледайте да закриете напълно носа и устата си.
3. Вместо да експериментирате с диети по-добре намалете порциите за хранене.
Нека да си го признаем – повечето хора нямат волята да спазват диети по времето на празници. Така че, тази година можем да опитаме различна тактика – разрешението е да се консумират малки порции, вместо да се отказват вкусните гозби приготвени от роднини и приятели. Проучванията сочат, че болшинството от хората наддават на тегло с 1 или 2 кг. в периода между Денят на Благодарността и  Нова Година.
Някои си казват: „Какво толкова!? Един, два килограма.“ Да обаче данните сочат, че повечето хора никога не ги загубват… и с годинките те си се натрупват. Специалистите смятат, че един от най-силните фактори, които водят до прекомерното затлъстяване, са така наречените „празнични“ тлъстики.
Когато се слага повече храна в чинията, почти винаги се яде и повече. Тук значение има и примерът на другите – „щом те ядат, значи и аз мога.“
Един доста ефективен начин да контролирате порциите е да намалите количеството на висококалоричната храна и за сметка на нея да напълните чинията си с повече зеленчуци или плодове. След това идва най-важното – първо изяжте нискокалоричната храна.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“