За да бъдете хидратирани маркирайте си бутилката

Лятото отминава и големите жеги вече са зад нас. Да бъдем хидратирани достатъчно беше много трудно, особено през горещите летни месеци. Когато товарим и разтоварваме, подготвяме камиона, или просто си седим в кабината, лятното слънце безпощадно ни изтощава и обезводнява. Сега обаче, когато сме в средата на есента, много често поради липса на време или разсеяност, просто забравяме да пием вода. Предлагам Ви един интересен и сравнително лесен начин да се разреши този проблем, като се вземе бутилка вода и да се разпредели на порции за целият ден.

Има различни дози и начини, които можете да използвате в зависимост от личните си предпочитания, но това са двете начални стъпки:

Първа стъпка:
Закупете бутилка за вода която става за многократна употреба. Бутилки за вода с размери 32 унции (950мл.) е най-добрият вариант, но 24-унциови (710мл.) бутилки може също да се използват.
Втора стъпка:
С помощта на перманентен флумастер, напишете времеви график на бутилката. Например, разделете количеството на време от 8 часа сутринта (в горната част на бутилката), докато стигнете до 21:00ч. на дъното на бутилката. Всеки раздел ще покаже колко вода планирате да се пие в даден период от време. След хубаво измиване, вашата бутилка с график за пиене на вода е готова за повторна употреба.

20 интересни факти за водата:

1. Почти седемдесет процента от тялото на един възрастен човек се състои от вода.

2. След раждане, водата съставя приблизително осемдесет процента от теглото на новородените бебета.

3.  Здрав човек може да изпие около три галона (48 чаши) вода на ден.

4. Прекалената консумация на вода, твърде бързо може да доведе до водна интоксикация. Водната интоксикация настъпва, когато водата разрежда нивото на натрий в кръвта и това предизвиква химически дисбаланс в мозъка.

5.Водната интоксикация е най-вероятно да се случи по време на интензивно натоварване.

6.Независимо че, дневното препоръчително количеството за вода е осем чаши на ден, не всичката тази вода е нужно да се консумира в течна форма. Почти всяка храна, съдържа  вода до известна степен.

7. Макар че, безалкохолните напитки като кафе и чай са съставени почти изцяло от вода, те също така съдържат и кофеин. Никога не бива да забравяме обаче, че кофеинът действа като диуретик(обезводнител), предотвратявайки така необходимата ни вода да стигне до необходимите места в човешкото тяло.
8. Чистата вода (само водородни и кислородни атоми) има неутрално рН7 (ниво на киселинност), което не е нито киселинно нито алкално.

9. Водата разтваря повече вещества, отколкото всяка друга течност.
10. Между 70 и 75 процента от повърхността на Земята е покрита с вода.

11. Повечето прясна вода се съхранява под земята във водоносни хоризонти.

12. Земята е затворена система, подобна на аквариум или парник, което означава, че тя рядко губи материали, следователно водата около нас е същата вода, съществувала на Земята преди милиони години.

13. Счита се, че общото количество вода на земята е около 326 милиона кубически метра.

14. От всичката тази вода на Земята, хората могат да  използват само около тридесет  процента. Тази използваема вода може да се намери в подпочвени водоносни хоризонти, реки и сладководни езера.

15. САЩ използва около 346 000 милиона галона прясна вода всеки ден.

16. Близо осемдесет процента от водата използвана от САЩ е за поддръжка на топлоелектрическите централи.

17. Обикновеният човек в САЩ консумира между 80-100 литра вода на ден. Повечето от тази вода минава през тоалетната.

18. Към осемдесет и пет процента от жителите на САЩ получават водата си от водопроводи. Останалите петнайсет процента доставят собствената си вода от частни кладенци или други източници.

19. Когато човек се почувства жаден, това означава че, неговото или нейното тяло е загубила над едно на сто от общото количество вода.

20. Теглото което човек губи след интензивна физическа активност е тегло от вода, не от мазнини.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“