Каква е разликата между алергията към храна и хранителната непоносимост?

Мария: „Изведнъж се наложи да оставя вилицата си на масата, защото започна да ми става лошо. Имах странно усещане в устата си и езикът ми беше подут. Главата ми беше изтръпнала и се появиха проблеми с дишането. Имах усещането, че ми „лазят мравки“ по ръцете и врата. Паниката започна да ме обзема, но аз знаех, че трябва да се добера възможно най-бързо до болницата.“
При повечето хора яденето е преживяване свързано с изпитване на удоволствие. Някои обаче са осъдени да гледат на определени храни като на смъртни врагове. Както в случаят на Мария, те страдат от хранителна алергия. Острата реакция на нейният организъм се нарича анафилаксис и е изключително опасно състояние. Слава богу повечето хранителни алергии не са толкова сериозни.
В последните години се наблюдава рязко повишение на случаите на алергиите към храна и хранителната несъвместимост. Някои изследвания обаче показват, че само малка част от хората които смятат че имат алергия към храни, са диагностицирани правилно.
Какво  точно значи терминът „хранителна алергия“?
„Алергията към храни няма общоприето определение или дефиниция“, твърдят група изследователи, водени от Д-р Дженифър Джей Шнайдер-Шафен в техния доклад публикуван в журналът на Американската Медицинска Асоцияция. Независимо от това, повечето учени вярват, че алергичните реакции се предизвикват от имунната система на човешкия организъм.
Подобна реакция към определена храна, всъщност е реакция предизвикана от протеина, който тази храна съдържа. Имунната система по някакъв начин идентифицира този протеин като опасен и когато той влезе в човешкото тяло, тя създава антитела от типа IgE, за да се неутрализира идентифицираният пришълец. Ако хранителният алерген се приеме отново, антителата които вече присъстват в организма, отключват различни химикали, между които и такъв наречен  хистамин. При нормални обстоятелства хистаминът има благоприятно влияние върху имунната система, но по причини които не са напълно ясни на учените, присъствието на антитела от типа IgE и последвалото създаване на хистамин, отключва алергична реакция при хора, които са хипер-чуствителни към определени протеини. Това обяснява донякъде фактът, че може да се консумира без проблеми нова храна, но при повторно консумиране се наблюдава остра алергична реакция.
Какво е хранителна непоносимост?
Хранителната непоносимост, също като хранителната алергия, може да предизвика остра реакция на организма към определени видове храна. Но за разлика от алергията (която се отключва директно от имунната система), хранителната непоносимост е реакция, която се предизвиква от храносмилателната система. Тук няма замесени антитела. По простичко казано, някой може да има проблеми със смилането и абсорбирането на поетата храна, заради липса на някои видове ензими, или заради присъствието на някои химикали в това което е било консумирано. Например, непоносимост към лактоза се наблюдава тогава, когато стомахът не произвежда необходимите ензими за разграждането на подобни видове захари, които се намират в млечните продукти. Понеже тук не става въпрос за наличие на антитела, хранителната непоносимост може да се прояви още от първото консумиране на определена храна. Количеството също може да бъде определящ фактор – малките количества може и да не причинят проблем, но когато се консумира повече да се появят нежелани реакции. Това е съществената разлика от острите алергични пристъпи, които могат да се отключат и от най-малки количества.
Какви са симптомите?
Ако страдате от хранителна алергия вие може да имате: сърбежи по тялото, подуване на гърлото, езика или очите, виене на свят, повръщане или диария. При най-лошият сценарий може да се наблюдава рязко спадане на кръвното налягане, неконтролирано замайване, припадък и дори сърдечен пристъп. Анафилактичната реакция би могла бързо да прогресира и в някои случаи да завърши фатално. Потенциално всяка храна може да предизвика алергична реакция, но на практика повечето остри хранителни алергии се причиняват от определени храни като: мляко, яйца, риба, раци и ракообразни (crustaceans), между които и скариди, ядки, соеви зърна и пшеница. Човек може да развие хранителна алергия на всякаква възраст. Изследванията показват, че тук голяма роля играе и генното наследство и децата на родители, които имат хранителна алергия е много по-вероятно да развият такава, отколкото тези, които не са обременени с такова наследство. Тук добрата новина е че, в много случаи децата съумяват да надделеят и „израснат“ след време хранителната алергия.
Симптомите на хранителната непоносимост генерално са по-малко алармиращи от тези при алергията. Те обикновено са: стомашни болки, подуване на корема, газове, спазми, главоболие, кожни екземи, отпадналост или общо чувство за разболяване.
Диагноза и третиране.
Ако смятате, че страдате от алергия към храна или от хранителна непоносимост, то най-добре е да се обърнете към специалист. Самолечението и самостоятелните решения за елиминирането на различни храни от вашата диета могат да имат лоши последици за организма ви, защото го лишавате без причина от жизненоважни нитрати. За съжаление не съществуват общоприети и универсални начини за справяне с проблема на острата алергия към съответна храна освен пълното спиране на нейната консумация. (Често се препоръчва от специалистите, тези които страдат от остри алергични реакции към храни да носят със себе си ампули с адреналин (епинефрин), които да могат да се самоинжектират в случай на спешност. Някои пък препоръчват, децата страдащи от подобен проблем да имат някаква видима идентификация, която да помогне на учителите или тези, които се грижат за тях да реагират правилно в случай на нужда.)
От друга страна, ако алергичната реакция или непоносимостта към храната не е толкова силна, то дори може да се постигнат някои здравни бенефити като се намали консумацията на определени храни и се засили употребата на други. За съжаление в някои случаи се налага тотално спиране на проблемните храни, поне за определени периоди в зависимост от интензивността на проблема.
И така, ако имате подобни здравни проблеми, може би ще се почувствате по-комфортно като вече сте научили, че не сте сами и че много други са минали по този път и са успели да намерят начин да контролират състояние си, като в същото време да си позволят да консумират разнообразни видове вкусни храни.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“