Как наднорменото тегло се отразява на вашите стави, сухожилия и връзки

Когато някой е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, това неизменно се отразява на неговото здраве. Последици и възможни заболявания като: диабет, високо кръвно налягане, висок холестирол и различни метаболични проблеми вече сме обсъждали в предишни материали.
Сега ще се спрем накратко на начина, по който прекомерната тежест се отразява на вашите мускули, стави и сухожилия. Карането на професионален камион ви кара лека-полека да се разделите с нормалното телесно тегло. Нека да видим набързо как допълнителните килограми се отразяват на здравето ви.
Кратък урок по анатомия
•    Става се нарича мястото, където две различни кости са свързани.
•    Ставната капсула е покритие около ставата, в която се съдържа течност (синовиал), която служи за смазване на самата става.
•    Сухожилието е телесен орган, който служи за свързване на една кост със друга.
•    Връзките служат за свързване на мускулите с костите.
•    Мускулите са телесни органи чиято първостепенна функция е да извършват движение.
Когато се наблюдава наднормено тегло това означава, че цялото взаимодействие между по-горе изброените компоненти се нарушава, поради простата причина, че самата става е поставена да функционира в неестествено състояние. Например: ако имате повечко тлъстини в горната част на ръцете, това ще накара вашите рамене да заемат позиция, която е доста по-различна от нормалната. Оттук вашите раменни стави, сухожилия и мускулни връзки ще се натоварят значително повече. Ако това натоварване продължи за по-дълго време, това ще доведе до евентуална деформация на раменната става. Същият процес е валиден за ставите на хълбоците, колената и глезените. Ако имате натрупване на тлъстини по вътрешността на бедрата, това ще се отрази на вашата стойка, като разтвори краката навън от централната линия и от там това ще постави под усукване и стрес хълбочната става. Тежестта, която се носи от коленните стави и глезените, ще се разпредели неравномерно и последиците няма да закъснеят.
Какво е остеоартрит и как наднорменото тегло води до него?
Остеоартритът настъпва когато хрущялната маса в края на костите се износи с времето. Тя представлява нещо като възглавница или буфер между тях. Износването може да се получи от прекомерно натоварване или неправилен режим и когато костите започнат да се търкат една в друга това може да е много болезнено.
Биометричният анализ е показал, че ставите при движение извършвано на равно място, се натоварват с тежест която е 1,5 пъти по-голяма от телесното тегло. Например, човек който тежи 200 паунда (1кг.=2,204паунда) и ходи по равна повърхност натоварва ставите си с тежест еквивалентна на човек който тежи 300 паунда и стои на място без да се движи. Самото ставане и сядане на стол натоварва ставите приблизително два или три пъти повече от общата тежест на тялото на човека. Това също се отнася при качване или слизане по стълби. Когато някой с доста излишни килограми по себе си стане внезапно физически активен и например започне да скача на въже или да тича, натоварването върху неговите стави може да достигне 4-5 пъти повече от неговата тежест. Това драматично увеличава тяхното износване. Например: човек тежащ 300 паунда, само като ходи ще натовари коленете си с тегло повече от 450 паунда. Ако той започне да се изкачва по стълби, натоварването на неговите стави ще достигне до 1200-1500 паунда (Dan Baumstark. MSPT, CPT).
Сега когато знаем всичко това, не бива да се изненадваме от факта, че наднорменото тегло води до болки в гърба и ставите. Наличието на голям корем е все едно да се носи постоянно и навсякъде раница от 40-50 паунда, само че не отзад на гърба, а отпред.
Ако случайно изпитате болка незабавно се обърнете към доктор.
Трябва да потърсите намеса на специалист и при някой от следващите проблеми около ставите:
•    Мекота и ненормално затопляне.
•    Зачервявания.
•    Подувания.
•    Деформации.
•    Затруднения при движение.
Как да избегнем и третираме болката и какво се препоръчва от лекарите.
•    Да намалим теглото.
•    Да се храним здравословно.
•    Да пием повече вода (най-малко 8 чаши на ден).
•    Маслото Flaxseed  е препоръчително за смазването на вашите стави.
Намаляване на теглото и здравословното хранене.
В моментът, в който намалите килограмите, хрущялната маса на вашите кости започва да се възстановява. По този начин вероятността от остеоартрит значително намалява. Изследване е показало, че при жените с наднормено тегло загубата на 11 паунда намалява шансовете за развиване на остеоартрит с 50%.
Изключителната важност на подходящото хидратиране.
Ако се пият приблизително 80 унции (1гр.=0,035 унция) вода всеки ден, това ще достави необходимото количество кръв за вашите стави и ще позволи правилното им функциониране. Още нещо – колкото повече вода се консумира, толкова по-малко има вероятност да се отделят кристали в ставите, които да причиняват болка при движение. И не на последно място, нека не забравяме че водата е тази, която премахва натрупаните вредни вещества в нашите стави.
Започнете спокойно с дейности изискващи по-малко натоварване като:
•    Плуване.
•    Разтягане.
•    Йога.
•    Стационарен велосипед.
•    Ходене.
Големи усилия се полагат от производителите на шофьорски седалки да се намалят и предотвратят вибрациите достигащи до ставите на шофьора. Системата BoseRide® успява да намали друсането по време на път с 90%. Прибавете и вашите усилия за решаването на този проблем и ще имате възможност да се радвате на по-добър и качествен начин на живот.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“