Следователи от Федералната Агенция по пътната безопасност разследват производителя на високотехнологични автомобили „Тесла“

Федералните власти са поискали производителя на електрически автомобили „Тесла“ да даде точни детайли как неговата автопилотна система работи и да изясни защо тя не е успяла да идентифицира голямото ремарке, което е пресекло пътя на кола, произведена от компанията при тежка катастрофа със злополучен край, станала във Флорида.
NHTSA – Националната Администрация за безопасността по пътищата е изпратила писмо до компанията на 12-ти юли с изискване на информация за всички произшествия, които са настъпили и за обяснения защо системата, която би трябвало да управлява автомобила без шофьор, не работи според очакванията.
Агенцията разследва катастрофата, която се е случила на 7-ми май в Уилистън, Флорида и в която е загинал 40 годишният Джошуа Браун. Тесла казва, че камерите монтирани в неговата кола Model S sedan не са могли да различат бялата страна на завиващите отпред камион и ремарке от ярко осветеното слънчево небе. В този случай автоматичната спирачна система въобще не се е задействала. Агенцията е предупредила „Тесла“ напълно да съдейства при разследването, защото в противен случай има опасност да получи глоба по 21 000 долара на ден, докато сумата достигне 105 милиона. Макар, че разследващите вече са окачествили проблемът със спирачките като „технически“, агенцията още не се е произнесла дали в случая не става дума за фундаментален проблем за безопасност на движението. Според говорителя по случая Браян Томас, изискваната информация е рутинна стъпка в разследването. Резултатът от това дело би могъл да има дълбоки последици за автопроизводителите на безпилотни автомобили. Ако NHTSA намери дефекти в техническите системи на „Тесла“, ще има изисквания за връщане на вече продадените автомобили. В резултат на извършвания анализ други производители също може да се наложи да извършат някои промени по колите си. Техническите системи използвани от „Тесла“ са камери, радари и компютри. Те служат, за да се идентифицират обекти по пътя, заради които се налага да се задействат автоматичните спирачки. Те също управляват и насочват колата, за да я държат близо до осевата линия на пътя. Компанията подчертава, че преди колата да се освободи за ползване, шофьорът трябва да потвърди че разбира, че системата за автоматично управление функционира само като асистираща. Той е длъжен да държи ръцете си на волана през цялото време докато автомобилът е в движение. Шофьорите, според „Тесла“, постоянно са предупреждавани, че в случай на авария трябва незабавно да поемат управлението на автомобила.
В друго писмо с дата 8-ми юли, разследващите също изискват информация от вече проведеното вътрешно разследване на компанията, като допълнително да се дадат данни за всички оплаквания, които е имало от клиенти, рапорти за случилите се катастрофи, доклади от дилърите, евентуални съдебни дела и въобще всички възможни данни свързани с възможни проблеми по автоматичната безпилотна система. Тук също са включени и всички технически нововъведения направени по автомобила. В писмото се казва:
„Опишете всички оценки, анализи, анкети, проучвания, симулации, реконструкции, разследвания, тестове или взети решения, които са свързани със заведеното срещу компанията дело.“
Комисията също иска да бъде запозната с механизмите, посредством които автоматичната система разпознава обектите по пътя и как тя взема решение, за да предотврати сблъсъка с нещо, което пресича пътя на високотехнологичният автомобил.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.