Храната, която обичаме и високото кръвно налягане

Изглежда напълно безобидно, акo сме на път и музиката която чуваме вместо от радиото започне да идва от стомаха ни, да спрем в най-близкият магазин за полуготова храна и да си купим нещо за ядене. Ако имате обаче високо кръвно налягане, тази малка закусчица може да стане причина то внезапно да се покачи до небето.
Някои от храните които обичаме съдържат толкова сол, че биха могли ненадейно да причинят сериозен здравен проблем. Макар че не е нужно да ги изхвърлим завинаги от нашата диета, трябва да внимаваме в количеството и в това колко често ги консумираме. Просто можем да ги избягваме, ако е възможно или поне да използваме подобни на тях по-здравословни заместители.
Храни, които съдържат повече от 350 милиграма сол на порция (perserving), според щатският университет в Колорадо, попадат сред тези с високо съдържание на сол и трябва да се избягват.
Тук ви предлагаме някои примери за „fast food” и съдържанието на сол в тях, споменати в изследването на този университет.
Slim Jim Original Beef Jerky
Така нареченото пушено месо „джърки“ няма точен еквивалент в българската кухня. Може да се направи някаква много далечна асоциация с филе „Елена“ но нито вкусът, нито консистенцията на месото са същите.
Slim Jim Original Beef Jerky – пакет тежащ 2 унции.
Порция за едно сервиране – 1 унция.
Съдържание на сол –  420 милиграма за една порция.
(1 унция = 28, 3495231 грама)
Този вид храна може да бъде бързо спасение за прегладнели шофьори на път, но в нея има изключително високо съдържание на сол. Нещо повече – тя идва в малки пакетчета, които бързо можем да изядем без да се усетим,като в резултат ще получим в организма си „инжекция“ от повече от 800 милиграма сол.
Ако все пак твърдо сте решили да консумирате джърки, по-добре потърсете марките, „Vermont Smoke“ или „Cure Gluten Free BBQBeef Jerky“, които идват на малки пръчици и са с ниско съдържание на сол –  около 280 милиграма.
Домашната пилешка супа с фиде на „Кампбел“ (Campbell’s Homestyle Chicken Noodle Soup)
Един пакет за микровълнова фурна – 15,4 унции.
Порция за сервиране – 9 унции(една чиния).
Съдържание на сол – 570 милиграма на порция.
Повечето от магазините за полуготови храни (processed foods), имат цели щандове от замразени храни. Най-лесно и бързо е да грабнем един пакет и да го хвърлим в микровълновата. Само след няколко минути вечерята ще е готова. Само че, не трябва да забравяме за количеството сол, което приемаме.
Можем да заменим полуготовите замразени храни направо с техните инградиенти. Вместо да си правим супа, което така или иначе отнема много време, по-добре е да си купим направо печено пилешко месо, готов кафяв ориз и като прибавим малко терияки сос с ниско съдържание на сол, ще имаме бърза и вкусна вечеря.
Претцели
Rold Cold Classic Tiny Twist Pretzels – 16 унции за пакет.
Една порция на сервиране – 1 унция.
Съдържание на сол – 450 милиграма на порция.
Претцелите са вторият продукт, който шофьорите са принудени да купуват когато са на път след горивото. Те са вкусни, но съдържанието на сол при тях е много голямо. Добрата новина при ядките и претцелите е тази, че те много често се предлагат и във варианти с ниско съдържание на сол. По-добре си купете от тях, ако сте решили непременно да ги ядете.
Замразени вечери (frozen dinners)
Barilla Italian Entrees Meat Sauce Gemelli
Порция на сервиране – 9 унции(1 чиния)
Съдържание на сол – 570 милиграма на порция.
Повечето от хранителните магазини предлагат цели колекции от „замразени вечери“. Само идеята да ги грабнем, да ги пъхнем в микровълновата и да започнем да ги хапваме, ни кара да преглъщаме. Още един път, нека не забравяме за бялата отрова – солта.
Тук отново изходът е да си купим съставките на храната която сме си набелязали и да ги комбинираме в подходящи количества. Една от най-бързите комбинации е пилешко с кафяв ориз и някакъв сос с ниско съдържание на сол.
Визуална представа за количеството сол:
¼ чаена лъжица = 500 милиграма сол.
½ чаена лъжица = 1,000 милиграма сол.
¾ чаена лъжица = 1,500 милиграма сол.
1 чаена лъжица = 2,000 милиграма сол.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“