Вашето здраве в „механичните“ ръце на новите технологии

Модерният камион събира и телепортира информация за многобройните функции на механизмите си по време на движение, в това число и за дейността на шофьора. Той вече е способен да информира наблюдаващите за бъдещи аварии.
Не е далече времето когато „умният“ камион ще е способен да прави това и за човека, който го управлява – ще анализира данните и ще предупреждава за настъпващи здравословни катаклизми.
„Представете се как шофьорът се настанява както обикновено на седалката си преди тръгване – казва футуристът Джим Карол, – само че тази седалка ще има вече вградени сензори в себе си, облегалката и в поставките за ръцете, които ще са способни да измерват нивото на глюкозата, кръвното налягане, пулса, температурата и скоростта на реакциите на тялото. Всичките тези данни ще се складират в интернет и доктори ще имат достъп до тях за анализ от дистанция.“
Всичко това може да ви звучи много фантастично, но ако вече използвате „умен“ часовник или FitBit, за да изпращате данни за вашата физическа активност до вашия смартфон, то вие сте направили първата стъпка в тази посока. По подобен начин тази информация би могла да се препрати до комуникационните системи на вашия камион и от там автоматично на вашия мениджър, застрахователен агент или направо директно до националната пътна администрация.
Водещи в изследването на връзката между здравословното състояние на шофьора и безопасността по пътищата, са големите фирми производители на автомобили. Те разработват подходящи технологии, за да наблюдават водачите на превозните средства, тяхната сърдечна дейност, бдителност и различни признаци подсказващи за наличието на диабет или алергии. Някои от изследователите специално разработват екипировка с вградени сензори, например както при автомобилните седалки, предпазните колани или дори „умни“ волани, които да следят за сърдечен пулс или кръвно налягане. Други като корпорацията „Форд“ експериментират с устройства прикрепени директно към водачите (wearables) и които могат да събират данни предавани и синхронизирани с компютрите на автомобила.
Тук целта е да се алармират на време и по този начин да се предотвратят такива сериозни проблеми, като сърдечна атака или диабетична кома.
Като се има предвид колко много са изискванията за безопасност в транспортната индустрия и това на какво изпитание е подложено здравето на професионалните шофьори, които са  с повишен риск от сърдечна недостатъчност, рак, сънна апнея или диабет тип 2, новите технологии със сигурност ще намерят широко приложение в тръкинга. В следващите няколко години те ще бъдат на разположение и най-вероятно внедрени, и ще превърнат модерният камион в автоматична мини-клиника. Три от компонентите на интериора на професионалният автомобил дават обещаващи резултати при наблюдението и контрола на здравословното състояние на шофьорите – седалките, воланите и лоста за превключване на скоростите (при автоматичните скорости също). Тези устройства се оказват в центъра на усилията за ранно откриване на сериозни заболявания и здравни проблеми. В бъдеще обаче нововъведенията които идват няма да се ограничат само до тях.
Умните седалки
Изследователите са открили, че шофьорските седалки успешно могат да се използват за измерване на сърдечното състояние, теглото, температурата, кръвното налягане и дори правилната стойка, която водача заема при управление на превозното средство.
Сърцето
Макар, че Форд наскоро прекрати разработките свързани с вграждане на датчици в безопасните колани, в полза на устройства директно закрепени към телата на шофьорите, други производители продължават експериментите със седалките, като вграждат детектори от типа, който се използва при електрокардиограмите, и които могат да улавят сърдечните електро-магнетични импулси, като по този начин успешно да предотвратят бъдеща сърдечна атака. В такъв случай шофьорът просто ще получи инструкции да изтегли камионът от платното за движение и ако се наложи ще се изпрати автоматично съобщение за линейка.
Вниманието на шофьора и неговата способност да управлява автомобила
Форесия (Faurecia) е световен доставчик на така наречените аутомотивни устройства и неговата Active Wellness система използва датчиците монтирани в шофьорската седалка, за да установи дали енергията на водача намалява и дали той е в състояние на физически или психически стрес. Тази компания работи съвместно с NASA и със Spine Research Institute при щатския университет в Охайо, за да се разработят начини за събиране на информация на сърдечният ритъм, респираторният процес и въобще за цялостната картина при дишането на шофьора. Тази информация може да се синхронизира с прикрепени към тялото на шофьора устройства, които пък от своя страна биха могли да осигурят практически разрешения на настъпващите проблеми, като например масаж или приток на топъл или студен въздух за успокоение или освежаване. Форесия очаква тази експериментална система да започне да се внедрява до 2020г.
Воланът и лостът на скоростите
Потта, електрическата проводимост на кожата, както и силата на напрежението, упражнявано от ръцете на шофьора, са биометрични показатели които могат да бъдат полезни при анализа на най-различни критични състояния при професионалните водачи.
Информацията свързана със сърцето
BMW разработва система вградена във волана на автомобила, която използва инфрачервени лъчи насочени към пръстите на управляващия моторното превозно средство. По този начин може да се измери пулсът, кръвното налягане и нивото на кислород в организма на шофьора. Може също така да се вземе информация за промените при електрическото съпротивление на кожата на водача.
Алкохолът
Производителите на автомобили вече са готови със специално разработени детектори, които могат да се вградят в ръкохватката на скоростният лост или директно във волана на автомобила. Дланите на шофьора ще издават дали той е консумирал алкохол и ако той е над допустимите нива компютъра незабавно ще спре автомобила.
Допълнителните устройства
Извън вградените в автомобила устройства съществува дълъг списък с преносими системи, които могат да се инсталират допълнително около или директно върху водача на превозното средство. Такива са „умни“ часовници, „умни“ очила, фитнес гривнички, „умни“ телефони със здравни апликации, прикрепени датчици за отчитане на глюкозата в кръвта (тук се включват и „умните“ контактни лещи за очи на Гугъл, които изследват химическият състав на сълзите). Да не забравяме и за дрехите, обувките и шапките с вградени биометрични сензори. Футуристът-специалист по бъдещето в медицината Д-р Берталан Меско казва, че тези не толкова скъпи устройства (wearables) могат също да измерват био-параметрите свързани със сърцето, като ритъмът на пулса, ритъмът на дишане, температурата, нивото на кръвната захар, кислородната недостатъчност, нивото на стрес и физическата активност и пригодност. По-нататък се очаква тези устройства да се разработят още повече, така че те да са способни да отчитат дори и приеманите калории и тава как се усвояват карбохидратите, протеините и захарите от организма.
Машините за сънната апнея (CPAP machines)
Хиляди професионални шофьори вече използват тези машини за да отчитат качеството и продължителността на техният сън. Някои застрахователни компании вече изискват тези машини като задължително условие за застраховка, а някои лекари не искат да издадат медицински сертификати преди да са се уверили, дали шофьорите ги използват, ако има се налага. Информацията от тези машини би могла да предотврати едно потенциално заспиване на волана.
Камерите
Камерите насочени навън от кабината, съчетани с уредите за измерване на скоростта и други данни за автомобила биха били много полезни при анализа на бдителността и готовността на водача да управлява автомобила. Камерите, които са насочени навътре в кабината, към шофьора, на свой ред също ще допринесат много в процеса на анализ и ще покажат дали той не е сънлив или изморен. Сайтът на Мицубиши ни дава някои прозрения за това, което идва при така наречените дълбоко анализиращи технологии. Данните от камерите, плюс тези идващи от датчиците монтирани в автомобила, ще правят възможно ранното улавяне на симптоми за бъдещи проблеми.
Време е да се простим с визитите в лекарските кабинети
Макар, че идващите нововъведения могат да ни се струват авторитарни и застрашаващи нашият начин на живот, те все пак могат да имат и добра страна.
Спестяване на личното време
На кого не тежат дългите и мъчителни опашки пред лекарските кабинети? Да не говорим за професионалните шофьори каращи на дълги дистанции, които едва имат време за почивка, камо ли за визита при лекаря. Възможностите данните да се прехвърлят директно към наблюдаващият лекар, ще превърнат визитите в лекарските кабинети в част от нашето минало. Футуристът Д-р Берталан Меско твърди:
„В бъдеще лекарите ще имат неограничен достъп до данните на техните пациенти посредством смартфоните, като по този начин ще са способни да поставят диагнози от дистанция.“
По-ефективни на работното място
Когато работим и сме в постоянен контакт със здравен специалист ще  се намалят болничните дни, които са неизбежни, ако пренебрегваме здравето си. Евентуално, както казва футурулогът Джим Карол:
„ … ние ще направим решаваща крачка от здравна система, която лекува вече заболели пациенти, към такава, която предлага превантивна диагностика и третира хората преди те да са се разболели.“
Запазване на човешкият живот
Най-накрая нека да не подценяваме най-важното – ранното откриване на сърдечна атака предотвратява не само пътно-транспортно произшествие, но и запазва нашия живот. Професионалният шофьор Джефри Кларк, който има наследствено предразположение към сърдечна недостатъчност смята, че постоянното здравно наблюдение на тези, които нямат възможност за периодичен достъп до лекаря, е повече от добре дошло.
Дори и вашето здраве да е в добро състояние, повече информация за това как функционира вашият организъм може да се отрази по-добре на качеството на вашият живот.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“