Катастрофа причинена от разсейване на шофьора

Шофьор на камион клас 8, дърпащ 53 футово ремарке, е причинил катастрофа на I-80 в Небраска. Случило се на 31 юли и в инцидента са загинали 6 души. Според пътните органи катастрофата е станала в следствие на „неволно отвличане на вниманието под въздействие на външни фактори“. Петчленно семейство от Минесота – Джеймисън и Катрин Палс (и двамата на 29 години) с местоживеене в Себт Пол, както и техните три деца Езра, Виолет и Калвин са загинали на място. На 2-ри август е починал и Тери Съливан, който е бил в друга кола пострадала при тази катастрофа. Единственото, което е било оповестено е, че той е бил на системи в болницата за присаждане на органи в Колорадо.
Шофьорът на професионалният камион е Тони Уикли младши, на 53 години с местожителство Бейкър, Флорида. Той е бил подведен под отговорност в съда на Кейт Каунти на 2-ри август. Предявено е обвинение за петорно убийство (отделно за всеки член на загиналото семейство) и обвинение за безотговорно каране. Нещастието се е случило на запад от кръстовището на магистрала 80 при Брюле, Небраска.
Публикувана е снимка на Уикли във в-к Омаха Уорлд -Хералд с белезници и с наведена глава. Когато съдията Едуард Стинбърг го е попитал дали възнамерява да наеме адвокат за защита той е отговорил:
„Сър, всеки момент ще загубя колата и къщата си.“
Съдията е насрочил изслушване на 29-ти август, за да се реши дали да се даде ход на делото, като е постановил гаранция за освобождаване на шофьора от 1 милион долара, от която той трябва да плати 10%.
Контролните органи твърдят че професионалният шофьор е бил с отвлечено внимание и камионът му се е движил в зона на ремонт на пътя с висока скорост. Той е бил шофьор на Bohren Logistic Inc, със седалище в Гарет, Индиана. FMCSA дава информация, че тази компания оперира с 114 камиона и има 119 шофьори. Оценката за безопасност на компанията е под средното национално ниво, що се отнася до подготовката на шофьорите и техническите инспекции. Няма регистрирани тежки транспортни нарушения през последните 24 месеца, но през този период има 18 леки катастрофи. В изказване дошло от компанията след оповестяване на смъртта на шестата жертва се казва: „Всички ние от Bohren Logistic Incсме покрусени от случилото се. Нашите молитви са отправени към приятелите и членовете на семейство Палс и за бързо възстановяване на всички пострадали при катастрофата. Ние ще се стараем да сътрудничим на следствието по най-добрият начин, на който сме способни.“
Рекорден брой жертви е взела катастрофа в Небраска на 8-ми август, 1976 г. Загинали са 11 човека. Бъдете внимателни на пътя!
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.