Пристрастяване ли е разсейването и отвличането на вниманието по време на шофиране?

Изкушението е доста силно. Вие сте карали часове наред и искате все пак някакво разнообразие, за да разчупите затискащата монотонност на шофирането. „Дали да не проверя само за секунда нещо на Фейсбука? Няма страшно, нали? Толкова пъти съм го правил.“ Но много често предварително планираната мълниеносна проверка се превръща в малко по-дълго вглеждане в екранчето, като след това се отива на следваща страница, пак така – само за малко. След това изневиделица изскача някакъв текст, на който „няма как“ да не отговорим и така нататък… И така нататък. Най-интересното е, че всички ние си даваме сметка прекрасно за това което правим и някак си не можем да контролираме действията си.
Опитвайки се да намерим точните бутончета, когато текстваме и караме, изпускаме наблюдението си на пътя и по този начин излагаме на риск не само нашият живот, но и този на останалите.
Опасностите са добре изследвани:
•     Текстването по време на шофиране увеличава рискът от катастрофа 23 пъти. (Транспортният технологичен институт на Виржиния – Virginia Tech Transportation Institute, VTTI)
•     Пет секунди са средният период от време през който вие не наблюдавате пътя докато текствате. Това приблизително е дължина на пътя, който изминава вашият камион при скорост от 55 м/ч, която е с размер на футболно игрище.( VTTI )
•     Почти 80% от катастрофите и 65% от рисковите ситуации на пътя са в следствие на някаква форма от невнимание или разсейване от страна на шофьорите. (Националната Администрация по безопасността по пътищата, National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA)
•     Ангажирането със странични дейности, при които вземат участие нашето зрение и ръце (търсене на телефон или набиране на номер) при използване на телефони с ръчно боравене, увеличава риска от катастрофа три пъти. ( VTTI )
•     През 2013 г. 3 153 души са загинали по пътищата при автомобилни катастрофи предизвикани от разсеяни шофьори и над 424 000 хора са били ранени. (NHTSA)

Каква е дефиницията за отвличане на вниманието по време на шофиране? Какво точно е разсейването?
NHTSA дефинира загубата на внимание като специфично разсейване в следствие на преместване на фокуса на шофьора, от непосредствената задача на управление на автомобила към други дейности. Тази агенция твърди, че има много видове отвличане на вниманието различни от текстването при шофиране. Такива са например разговорите с пасажерите, храненето в движение, боравенето с навигационните системи и т.н.
NHTSA поставя най-често срещаните отвличания на вниманието в три категории:
•     Визуално отвличане на вниманието. Това става в случаите когато шофьорът престава да наблюдава пътя с цел да извърши някаква задача свързана с придобиване на някаква информация.
•     Ангажиране на ръцете – в случаите когато шофьорът манипулира някакви физически обекти, които не са свързани с управлението на автомобила.
•     Когнитивно (на възприятията) отвличане на вниманието. В случаите когато е заета мисълта на водача.
Да се използва мобилен телефон по време на каране е изключително опасно, защото се комбинират и трите вида отвличане на вниманието по едно и също време. Това е основната причина поради която FMCSA – федералната администрация за безопасността при моторизираните превозвачи, издаде закон през 2010г., който забранява категорично използването на мобилен телефон когато се управлява професионално превозно средство.
За повече информация и детайли за този закон може да се отидете на: fmcsa.dot.gov/driver-safety/distracted-driving.
Ето и някои по-важни моменти:
•     Абсолютно се забранява текстването по време на шофиране. Какво се има предвид по термина „текстване“? Това е ръчно набиране на цифри и букви, както и четене в или от електронни устройства. Това включва и кратки съобщения, изпращане на имейли, кратки отговори, опит за влизане в уеб страници или натискане на повече от един бутон, за да се предизвика или да се спре гласово комуникиране при използване на мобилен телефон, ангажирането на всякаква дейност свързана с получаването или изпращането на електронен текст за настояща или бъдеща комуникация.

Можем ли въобще легално да използваме мобилните телефони?
FMCSA предлага следните решения при ползване на мобилни телефони, по време на шофиране:
•     Поставете устройството на места които лесно можете да достигнете докато сте с предпазен колан.
•     Използвайте функциите, при които си служите със слушалки и микрофон.
•     Използвайте гласова активация или активиране чрез едно докосване, за да извършите или приключите телефонно обаждане.
Ако ви глобят за използване на електронно устройство докато карате можете да очаквате глобата да достигна до 2,750 долара и анулиране на книжката при повторни нарушения. Транспортните компании също имат забрана да разрешават на шофьорите си да използват електронни устройства които да са ръчно манипулирани по време на движение. Техните глоби могат да достигнат до 11,000 долара.

Пристрастени към разсейването?
Ако шофьорите знаят, че текстването, проверката на имейли и преглеждането на Фейсбук докато се шофира е изключително опасно, тогава защо те все пак не могат да устоят на изкушението да го правят?
Отговорът е един – пристрастяване към разсейването.
Изследване което е финансирано от AT&T и извършено от Д-р Дейвид Грийнфилд, основател на центъра за проблемите на пристрастяването към интернет и новите технологии, който е също асистент професор в клиниката по психиатрия при медицинският университет в Кънектикът, намира че 90% от шофьорите много добре осъзнават че текстването по време на каране е опасно. Оправданията обаче около извършването на тази дейност носят класическите белези на пристрастяване. Три от четири човека, които са били участници в това изследване признават че изпитват нужда поне да погледнат към телефона си докато карат.
„Ние неосъзнато поглеждаме към мобилните си телефони, защото всеки път когато получаваме текст-съобщения, имейли или гласова поща, нивото на допамин (невро-химикала на щастието) в нашият организъм се увеличава“, казва Д-р Грийнфилд на пресконференция свързана с резултатите на изследването.
„Желанието за още допамин ни кара неконтролируемо да използваме или поне да поглеждаме към нашите мобилни телефони.“

Как да се противопоставим на пристрастяването?
Ако сме пристрастени към разсейването и отвличане на вниманието има начин да се справим с този проблем. На пазара има приложение с такова предназначение. Изследването на д-р Грийнфилд беше проведено паралелно с въвеждането на нова апликация за мобилен телефон наречена DriveMode, която е съвместима с iPhone и  Android и е способна да заглушава сигналите за пристигащи съобщения и се задейства автоматично когато автомобилът вдигне повече от 15 мили в час. Изключва се няколко секунди, след като автомобилът не е в движение. Когато апликацията е активирана автоматично отговаря на обажданията, така че останалите получават информация, че търсеният в момента шофира. Този пример показва как новите технологии, които да не забравяме на първо място са причината за проблема, се опитват да го разрешат. Но ако сте раздразнени от този факт и предпочитате някакво разрешение на проблема без участие на компютри и чипове можете да се обърнете към указанията на Алианса по безопасност при професионалните превозни средства – Commercial Vehicle Safety Alliance(CVSA), който предлага следните съвети:
•     Изключете телефона си докато карате или го служете на режим без звук. Оставете телефонните обаждания да бъдат отговаряни с автоматичен секретар.
•     Нагласете си огледалата и нужните датчици по таблото преди да сте почнали да карате.
•     Поставете посоката на каране във вашата навигационна система, когато автомобилът още не е в движение.
•     Нахранете се със здравословна храна преди да сте започнали вашият курс. Ако огладнеете или ожаднеете спрете извън пътя и си направете почивка.

Заключението.
Не чакайте докато импулса да проверите вашият мобилен телефон стане неудържим. Тогава може би вече е твърде късно. Вместо това си дайте сметка, че отвличането на вниманието по време на шофиране е въпрос на живот и смърт. Изберете правилните решения, независимо дали те включват използването на нови технологии или разчитат на човешки фактор, за да предпазите себе си и останалите.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“