Как да се приготвим за медицинският шофьорски преглед

Ако ви се налага да се явявате на така нареченият „физикал“-периодичният тест за физическото състояние на професионалните шофьори, не забравяйте следния съвет: не отивайте на този тест без да сте се подготвили предварително!
Крис Пикеринг, лицензиран медицински екзаминатор е дал ценни съвети по време на 2016 Трък шоуто, за това как да се подготвим за този физически тест. Неговите съвети могат да се съкратят до две думи: Бъдете подготвени! Той съветва шофьорите да приготвят тяхната медицинска история и списък на приеманите лекарства предварително и навреме, като информацията да бъде на разположение, наред с изискваните формуляри за преминаване на прегледа.
„Да не забравяме нашата цел когато се явяваме на този тест – получаването на сертификат (медицинска карта) – казва Пикеринг. – Лекарите няма да направят компромис и вие ще трябва да преминете през всички изискващи се тестове. Затова е важна предварителната подготовка, а не да се чака до последната минута. Ако трябва да се явявате на тест утре и нищо не сте направили, то вие имате проблем. Оставете си поне няколко седмици за подготовка.“
Ето и неговите препоръки какво да бъде извършено:
•    Не чакайте до последната минута.
•    Напишете на лист здравната си история.
•    При специфични проблеми, изкарайте си нужните документи от оторизирани специалисти (ако трябва да карате с очила например).
•    Направете си списък с лекарствата, които взимате в момента, подробна информация за тях и за лекарят, който ви ги предписва.
•    Ако наскоро сте имали здравни изследвания, добре е да имате ги имате на разположение (кръвни тестове, тестове за диабет, ЕКГ и т.н.)
•    Избягвайте употребата на алкохол и цигари непосредствено в дните преди прегледа. Особено, ако имате високо кръвно налягане.
•    Не отивайте при лекаря с изпразнен пикочен мехур, защото ще ви се наложи да дадете урина за тест.
•    Опитайте се да спазвате здравословен начин на живот.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“