Синдромът на заспалия задник

Болките, които имате в коленете или тазобедрените стави може да са следствие от „dormant butt syndrome“ или буквално преведено на български език – „синдром на заспалия или мързеливия задник“. Разбира се, може да се каже и по по-дипломатичен начин – „синдром на ленивите мускули на таза“. Както и да го усукваме, колкото и да е странно, става дума за хора, които или не са достатъчно, или са прекалено физически активни.
Този термин за пръв път е въведен от Крис Колба, физиологичен терапевт в Медицинският център „Уакснер“ при Държавния университет на щата Охайо.
„Хората обикновено се изненадват и се заливат от смях когато им кажа, че страдат от „синдрома на мързеливия задник – казва Колба – това е смешен и лесно запомнящ се термин, но той идентифицира много сериозен проблем свързан с доста остра болка и разрушаване на определени стави.“
Ето и три неща, които е важно да се знаят за „dormant butt syndrome“:
1. Този синдром се причинява от слаби или не достатъчно ефективни мускули на таза, наречени glute. Когато не работят добре, те не са в състояние да поемат шока на динамичните движения и да участват в цялостната работа на мускулите на тялото.
„Това е всъщност истинската причина, поради която се натоварват ненормално неподходящи мускулни групи и стави, което води до болки в гърба, тазобедрените стави или коленете. Обикновено причината е прекалено стегнат тазобедрен флексор – казва Колба.“
Освен неприятната и остра болка, този синдром може да доведе до увреждане на сухожилията и коленете, които да доведат до хирургическа намеса.
2. Независимо дали сте физически обездвижен и работещ седнал човек или сте активен атлет, трябва да знаете, че никой не е застрахован срещу dormant butt syndrome.
„Този синдром се наблюдава и при атлетите заради постоянно повтарящите се движения които те извършват при тренировките, например като тичане или скачане. Това може да доведе до прекалено стегнат тазобедрен флексор – твърди Крис Колба – мускулите на таза поддържат цялото тяло и трябва да играят ролята на амортисьор, който да неутрализира стреса при физическата активност. Ако те са слаби и недостатъчно активни, другите зони на тялото се натоварват и това води до травми.“
Тук трябва да се подчертае, че новите технологии принуждават все повече и повече хора да работят и да прекарват голяма част от времето си седнали. Понеже тази тенденция се очаква да се задълбочава, броят на хората страдащи от този синдром ще върви нагоре.
В допълнение на неактивността или на многократно повтарящите се упражнения, някои неправилни позиции по време на сън могат също да допринесат за разпространението на този синдром.
3. Не трябва да се изненадваме, че „синдрома на заспалият задник“ се лекува с движение.
Колби продължава: „Лечението включва разтягане на тазобедреният флексор и правенето на упражнения, които да усилят мускулите на таза. Такива са мостове от легнало положение, клекове с или без тежести, напъни напред с един крак и т.н.“
Пациентите също трябва да прекъсват дългите периоди на заседяване с кратки разходки, колкото е възможно по-често. Ако те вече са физически активни, много е важно наред с другите упражнения да включат и такива, които укрепват и мускулите на таза.
Някои лекарства също могат да помогнат в борбата с болката причинена от dormant butt syndrome.

Терапевтът Крис Колба работи с лекоатлетката Дженифър Ернст за отстраняване на „синдрома на заспалия задник“.

По-нататък Крис Колби споделя:
„Важно е да се правят упражнения, които да активират тазобедрените мускули (glutes). Макар, че много често хората ги подценяват, според мен това е най-важната група мускули. Тя не само придава желана форма на долната част на човешкото тяло, но също така служи за подпомагане на неговото движение и за намаляване на стреса върху ставите. Когато тя се пренебрегне, дори и най-добрите атлети могат да се окажат страдащи от болка в гърба, тазобедрените стави, коленете или глезените. Всичко това се нарича dormant butt syndrome и не е за подценяване. От него страдат милиони американци. Когато хората идват при мен със ставни или мускулни болки, моята работа е да разбера каква е точната причина. Тялото работи като една изцяло свързана система. Всичко се извършва в перфектна координация на нашите мускули, които преодоляват гравитацията, съпротивителните сили и инерцията. Само след като подложа на тест силата, диапазона на движение и динамиката на цялото тяло, мога да съм в състояние да кажа от къде идва проблема. Много често причината са слабите мускули на таза (weak butt). Докато при атлетите е по-лесно те да бъдат заздравени, то при физически неактивните хора това може да се окаже сериозно предизвикателство. Когато при мен дойде пациент с такъв проблем, първото нещо което подлагам на проверка е еластичността на неговият бедрен флексор и подвижността на тазобедрените стави. Добре известно е, че точно тези фактори ограничават ефективността на мускулите – glutes. Като следваща стъпка обикновено извършвам мануален тест на пациента, като го карам да повдига един по един краката си и същевременно ги натискам надолу, за да проверя силата на мускулите му. Като трета стъпка карам пациента да се отпусне и проверявам координацията на мускулите му при движение. Обикновено движението трябва да започне със стягане на тазовите мускули, но при тези страдащи от dormant butt syndrome понякога дори не се наблюдава стягане на glutes.“
Заздравяване на таза
За да отстраним проблема трябва да третираме неговият източник. При атлетите проблемът много често идва от така наречените sagittal-plane дейности, като тичане или многобройни клекове, които водят до втвърдяване на бедреният флексор. Тук разрешението е много просто – редовно разтягане на бедрените мускули и таза. За да се постигне това се правят упражнения, като странични наклони които активират мускулите на таза, странични стъпки и баланс на един крак. Разбира се, не трябва да се забравят и упражнения които укрепват glutes, като мостове, „мъртва тяга“ с тежест или „плитки“ клекове.
При тези които не са физически активни, най-важното нещо е да избягват да стоят седнали за дълги периоди. Това допринася много за отслабване на тазобедрените мускули. Когато някой спи цяла нощ свит на кравай, стои цял ден седнал и надвечер се напъне в джима да направи стотици клекове, всичко което ще постигне е да загуби еластичността на бедреният флексор и от там и ефективността на тазобедрените мускули. Ако трябва да стоите седнал от 9 до 5, ставайте колкото можете по-често, за да разтегнете таза и краката си и въобще се старайте колкото можете да съкратите времето, което прекарвате седнал.
Много често да се направи това е много по трудно отколкото изглежда.
Ето и едно просто упражнение, което може много да ви помогне. То се нарича „мост на два крака с участие на тазовите мускули“. Това движение укрепва мускулите на долната част на гърба и таза. Целта е да вдигнете достатъчно нагоре вашият пелвис така че, коленете, бедрата и раменете ви да образуват права линия.

Легнете по гръб, сгънете краката си и поставете стъпалата си изцяло на пода. Стегнете коремната преса и леко повдигнете пелвиса си от пода. Поддържайте стегнати коремните мускули по време на цялото упражнение.

Повдигнете пръстите на краката си в позиция „контрашпиц“- нагоре в посока на подбедриците, така че на пода да са само петите ви. Повдигнете пелвиса си високо нагоре и стегнете мускулите на таза. Пелвисът трябва да бъде достатъчно повдигнат, така че да се образува права линия между коленете, бедрата и раменете. Задръжте тази поза за няколко вдишвания.

Бавно поставете хълбоците си обратно на пода. Не отпускайте коремната преса и не накланяйте настрани хълбоците си. Фокусирайте се на плавното и контролирано движение, като държите стъпалата си стъпили изцяло на пода. Дръжте коремната преса и тазовите си мускули стегнати.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“