Новият разширен Панамски канал – как той ще се отрази на бизнеса в САЩ

Новият разширен канал ще даде възможност за повече товари, което ще се отрази благоприятно на експорта на петрол от САЩ.
Модернизираният Панамски канал може наистина да промени начина по който се транспортира и извлича гориво в Америка. По-големият капацитет беше обявен на 26-и юли, като беше вкарана в действие трета линия за използване на по-големите кораби. Според рапорта издаден на 30-и юни от администрацията на департамента за енергията, 90% от тях вече ще имат възможност да преминават през канала, включително и тези, които могат да превозват 3,9 милиарда кубични фута (Bcf) от гориво.
Допълнително с новата си трета линия каналът е и с разширени шлюза, които са 180 фута широки и 60 фута дълбоки, като за сравнение старите построени през 1914 година бяха 110 фута широки и 40 фута дълбоки. Целият проект е струвал 5,25 милиарда.
Предишният канал позволяваше преминаването на само 6% от световният корабен трафик или 30% от LNG танкерите, които могат да превозват 0,7% от общото гориво. Намалените време и разход за превоз биха могли да увеличат експорта на горива от САЩ за Азия. Всичко това ще даде възможност на Америка да стане третият по големина износител на естествен газ в света до 2020г.
Според корпусът на армейските инженери се твърди че:
„Разширението на Панамският канал ще има голям ефект върху развитието на пристанищата и транспорта на товари.“
Модернизираният канал ще намали времето за преминаване на Американското крайбрежие на 20 дни, заобикалянето на Африка на 34 дни, а пътя през Суецкият канал на 31 дни. Нововъведенията ще дадат възможност да се намали  пътят до Чили от 20 до 8 или 9 дни, до Колумбия и Еквадор от 25 до 5 дни. Благодарение на новата система транспортните разходи ще бъдат намалени значително, като това ще насърчи трафикът с горива.
При откриването на новият канал президентът на Панама Хуан Карлос Варела каза:
„Нашата решителност да предоставим по-добро обслужване на клиентите ни остава непроменено. Днешният момент е исторически в подобряването на търговските връзки. Ние благодарим за търпението на нашите търговски партньори, които още в момента на пускането направиха 170 заявки за транзит.“
Макар че цените на превоз падат, съревнованието с другите видове превоз няма да намалее, казва мениджъра на пристанището в Южна Каролина:
„Веригата на доставки е по-чувствителна към сигурността, отколкото  към транзитното време. По-краткото време за транспортиране лесно може да бъде прахосано в чакане или в организационни пропуски.“
Сега идва ред на подобряване на транспортните структури в централната част на САЩ.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“